16 Νοεμβριου 2001: Ημεριδα για την προληψη εργατικων ατυχηματων

10 περιστατικά στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής το τελευταίο δίμηνο 

Μετά από 10 ατυχήματα που συνέβησαν σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε διάστυμα δύο μηνών το εργατικό κέντρο Κομοτηνής αποφάσισε να διοργανώσει ημερίδα με αντικείμενο την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και στόχο την ενημέρωση εργαζομένων , τεχνικών και επιχειρηματιών, για να ευαισθητοποιηθούν και να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν τακτική όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Παντελής Μαγαλιός.

Σε επικοινωνία με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου κ.Παντελής Μαγαλιός ανακοίνωσε ότι το πρωί ότι το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο ξενοδοχείο «Φιλία» με αντικείμενο την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.

Ο κ. Μαγαλιός πέρασε στο λόγο της σημερινής του επικοινωνίας αλλά και της ημερίδας: «Στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε κάνει επισκέψεις στην ΒΙΠΕ και στους χώρους εργασίας σε όλο το νομό, με αφορμή την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Υποβάλαμε προτάσεις στους εργοδότες για να καλυτερέψουν τις συνθήκες εργασίας. Άλλοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας, άλλοι όμως όχι. Φτάσαμε στο λυπηρό αποτέλεσμα να θρηνούμε 10 συναδέλφους μας, οι οποίοι έχουν εργατικό ατύχημα τους δύο τελευταίους μήνες.

Το ένα από αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ο εργαζόμενος βρίσκεται σε εντατική μονάδα Θεσσαλονίκης και δεν έχει επαφή με το περιβάλλον εδώ και μήνα».

Η ημερίδα απευθύνεται σε εργαζομένους τεχνικούς ασφαλείας και επιχειρηματίες και επικεντρώνει σε θέματα που διέπουν την υγιεινή και την ασφάλεια. Θα διανεμηθεί υλικό με την ομολογία και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.

«Καλώ όλους τους εργαζόμενους τους τεχνικούς και τις διοικήσεις των εργαζομένων να παρακολουθήσουν την ημερίδα που πλαισιώνεται από δύο καθηγητές, τον κ. Μακρόπουλο που είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγιεινής και ασφάλειας, γιατρός – εργασιολόγος και τον κ. Μαλαματά, πρόεδρο του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου».

Σχολιάζοντας τα ατυχήματα που συνέβησαν στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ο κ. Μαγαλιος τονίζει: «Δεν ερχόμαστε να καταδικάσουμε κανέναν. Στην ημερίδα θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να λάβουν μέτρα. Τα 10 αυτά ατυχήματα συνήθως γίνονται κατασευαστικές εταιρείες.

Οι περισσότερες εταιρείες που είναι στην ΒΙΠΕ έχουν  τεχνικό ασφαλείας όπως ορίζει ο νόμος, και γιατρό εργασίας. Δεν φτάνει όμως αυτό. Πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό που ορίζει η νομολογία». Ο κ. Μαγαλιός σημείωσε ότι οι επιθεωρήσεις δεν ήταν πλαισιωμένες με τεχνικούς ασφαλείας, κάτι που γίνεται πλέον και έχουν αρχίσει οι έλεγχοι. Πραγματοποιήσαμε 40 ελέγχους από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Επιβλήθησαν πρόστιμα, τα οποία είναι μικρά. Στόχος μας είναι να καταβάλουν οι επιχειρήσεις ότι πρέπει να αλλάξουν την τακτική τους και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.