16 Δεκεμβριου 2004: Γιωργος Παπανδρεου «Να καταργηθει η ΕΠΑΘ και να αντικατασταθει απο σχολη τετραετους φοιτησης»

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άρθρο του στο περιοδικό Azinlikca  για τη Θράκη, την ανάπτυξη, τις ίσες ευκαιρίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας που αποτελούν την προμετωπίδα της πολιτικής του

Βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση συνιστά το άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο τουρκο-ελληνόφωνο περιοδικό Azinlikca, στο τεύχος Δεκεμβρίου όπου εκθέτει την μειονοτική πολιτική του κόμματος του και προβαίνει σε μια σειρά από προτάσεις που θα βελτιώσουν τους όρους διαβίωσης των πολιτών της μειονότητας και θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή που η Θράκη ήταν περιθωριοποιημένη εξαιτίας της έντασης με την Τουρκία. Όταν πρωτοεπισκέφθηκα την περιοχή πριν από αρκετά χρόνια, η αίσθηση φόβου, καχυποψίας και αποκλεισμού ήταν έντονη. Τώρα επικρατεί μια αίσθηση αισιοδοξίας που συνδέεται με την ασφάλεια και την ισονομία και την ισοπολιτεία», τονίζει στο άρθρο του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πολιτικής που άσκησε ως υπουργός παιδείας προώθησα την ποσόστωση στην ανώτατη παιδεία με αποτέλεσμα σήμερα πάνω από 500 νέοι άνθρωποι από τη μειονότητα να σπουδάζουν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια» ως υπουργός Εξωτερικών αγωνίστηκα για την κατάργηση του άρθρου  19 του νόμου περί Ιθαγένειας. Για αυτό πάντοτε υποστήριξα το δικαίωμα των πολιτών στον αυτοπροσδιορισμό όπως αυτός προβλέπεται από τις Διεθνείς Συνθήκες τις οποίες έχει συνυπογράψει η Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του, ο Γιώργος Παπανδρέου στην συμπερίληψη της Χάρτας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο μελλόντικό σύνταγμα της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί η συναίνεση όλων των κρατών-μελών  της ένωσης στον αγώνα ενάντια κάθε μορφής διάκρισης λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνότητας, γλώσσας, θρησκείας, πεποίθησης. « Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών που ανήκουν σε μειονότητές, διαφυλάσεται τώρα από το Σύνταγμα της Ε.Ε. ως Θεμελιώδης αρχή της Ένωσης μας», αναφέρει. Αναφερόμενος ειδικότερα στα αιτήματα της μειονότητας των οποίων η επίλυση παραμένει σε εκκρεμότητα, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για άμεση εκλογή των επιτροπών για την διαχείριση των Βακουφίων αλλά και για κατάργηση του ειδικού τέλους για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Εστιάζοντας την προσοχή του στο ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης κάνει λόγο για βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, των διδακτικών μεθόδων και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Παράλληλα, αναφέρεται ξεκάθαρα σε κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) από την οποία βγαίνουν σήμερα οι δάσκαλοι της μειονότητας και ζητά την αντικατάσταση της από μια πανεπιστημιακή σχολή τετραετούς φοιτήσεως. Ζητά επίσης να δοθεί έμφαση στην ενισχυτική διδασκαλία και την δημιουργία των θεσμών για την επιμόρφωση ενηλίκων στους μειονοτικούς δή-μους, «ταυτόχρονα με τις συστηματικές προσπάθειες για την πάταξη του αναλφαβητισμού στις μεγαλύτερες ηλικίες» .

«Για να εξασφαλιστεί η πρόοδος σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι σκόπιμο τα εξειδικευμένα μέτρα να διαχυθούν σε όλο το φάσμα μιας αναπτυξιακής περιφερειακής προοδευτικής  πολιτικής για τη Θράκη. Βασικό συστατικό  στοιχείο αυτού του οράματος είναι η συμμέτοχη των πολιτών της μειονότητας, οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών, πράγμα που προϋποθέτει τη συμμέτοχη του στη δημόσια διοίκηση και τα τοπικά πράγματα» και σημειώνει.

«Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όλους μέλη η φίλους του Κινήματος να συμμετέχουν στην δημιουργία ενός ανοιχτού κόμματος, να συνδιαμορφώσουν τις στρατηγικές και τις πολιτικές μας και να συνεργασθούν δυναμικά για το μέλλον της Θράκης. Οι ανοιχτές συμμετοχικές δομές του ΠΑΣΟΚ που τώρα διαμορφώνονται, θα διευκολύνουν την επίλυση των προβλημάτων καθώς και από την κοινού διαμόρφωση πρωτοποριακών λύσεων» καταλήγει στο άρθρο του Γ.Παπανδρέου.

Δάμων Δαμιανος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.