13 Νοεμβριου 2007: Σε δυο χρονια η δημοπρατηση για την αναδειξη του

  • Σπήλαιο Μαρώνειας
  • 2η Πανελλήνια συνάντηση για την ανάδειξη και προστασία των σπηλαίων. 

Με συμμετοχή αξιόλογων επιστημών , μεταξύ των οποίων σπηλαιολόγοι, αρχαιολόγοι ,γεωλόγοι και μηχανικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε στην Μαρώνεια η 2η πανελλήνια συνάντηση για την ανάδειξη και την προστασία των σπηλαίων με θέμα «Προβληματισμοί για την προστασία και διαχείριση των σπηλαίων». Σημαντικές παρουσίες ήταν η συμμετοχή του διευθυντή του μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης Robert Seeman χάρη στην σημαντική συμβολή του οποίου έγινε προσβάσιμο το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών , αλλά και του προέδρου της Παγκόσμιας επιτροπής Ανάδειξης και Αξιοποίησης Σπηλαίων από τις Βερμούδες κ.Somers

Κατά την διάρκεια της συνάντησης δόθηκε στους επιστήμονες η δυνατότητα να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους για την προστασία και την ανάδειξη των σπηλαίων , να συνεργαστούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, να ανταλλάξουν απόψεις καθώ και να επισκεφτούν το Σπήλαιο Μαρώνειας. Τη διοργάνωση της συνάντησης είχαν ο Δήμος Μαρωνείας, η Νομαρχία Ροδόπης, οι Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολόγος Βόρειας και Νότιας Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Χρήστος Παπανικολάου, Δήμαρχος Μαρώνειας:

«Πρέπει να αναδείξουμε το δικό μας σπήλαιο σε πανελλαδικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο»

Μιλώντας για την 2η Πανελλήνια συνάντηση σπηλαιολόγων Ελλάδος  για την ανάδειξη και την προστασία των σπηλαίων που αποτέλεσε δεύτερο μεγάλο βήμα μετά την σχετική ημερίδα – που διοργανώθηκε πριν από μερικούς μήνες – οικοδεσπότης της διοργάνωσης, δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου τόνισε ότι αυτό του είδους οι διοργανώσεις έχουν στόχο να συμβάλουν στην ανάπτυξη του Δήμου Μαρωνείας αλλά και της περιοχής γενικότερα Επίσης αναφέρθηκε στις συμμετοχές αξιόλογων καθηγητών και ειδικών στον τομέα της σπηλαιολογίας τόσο από την Ελλάδα , όσο και από το Εξωτερικό. Μεγάλη παρουσία μεταξύ αυτών και η συμμετοχή του αυστριακού Robert Seeman, χάρη στην σημαντική συμβολή του οποίου έγινε προσβάσιμο το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών. «Πέραν από την συμμετοχή αξιόλογων Καθηγητών απ΄όλη την Ελλάδα και ειδικών στον τομέα της σπηλαιολογίας , σ αυτό το συνέδριο συμμετέχουν και ειδικοί από το εξωτερικό. Μεγαλύτερη Παρουσία που είναι αυτή του αυστριακού κ. Seeman, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που βοήθησε τα μέγιστα να γίνει προσβάσιμο το Σπήλαιο της Αλιστράτης . Αύριο μάλλον με τον κ. νομάρχη θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε άμεση επαφή για να μας δώσει τις γνώσεις του, για να αξιοποιήσουμε το δικό μας Σπήλαιο», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου , ο οποίος πιστεύει ότι μέσα από αυτή τη συνάντηση «θα βγούν τα πιο θετικά συμπεράσματα και επίσης θα δείξουμε το δικό μας σπήλαιο, το Σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου , σ αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στην δική μας προσπάθεια να το αναδείξουμε πανελλαδικά αλλά και σε διεθνές επίπεδο».

Μέτα από τις σχετικές ενέργειες των αρχών της Μαρώνειας οι ομιλητές του Συνέδριου είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν προχθές το απόγευμα το σπήλαιο Μαρώνειας, σύμφωνα με τον Δήμαρχο ώστε να δουν τις ομορφιές του. « Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα τους πείσει να κάνουν ένα βήμα παραπάνω απ αυτό που είχαν προγραμματίσει. Εννοώ ότι θα πειστούν μ αυτό που θα δούν ότι το σπήλαιο Μαρώνειας είναι ένα αξιολογότατο σπήλαιο και νομίζω πως αξίζει τον κόπο και η πολιτεία , και οι τοπικοί φορείς αλλά και γενικότερα όλοι οι εμπλεκόμενοι να μας δώσουν τα φώτα τους να αξιοποιήσουμε επιτέλους το δικό μας Σπήλαιο».

Ο δήμαρχος Μαρώνειας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η αξιοποίηση του σπηλαίου Μαρώνειας ίσως έχει πτυχές που δεν υπάρχουν στον κόσμο σύμφωνα με τις προμελέτες που έχουν γίνει από καθηγητές. Συγκεκριμένα μετέφερε ότι υπάρχει πανίδα με 2-3 είδη νυχτερίδων που δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Επίσης υπάρχουν πετρώματα, τα οποία πραγματικά δεν έχουν βρεθεί σε κανένα σπήλαιο του κόσμου, αλλά μεγάλη είναι και η φυσική ομορφιά του σπηλαίου Μαρώνειας.

Κώστας Κατσιμίγας, αντινομάρχης Ροδόπης:

«Σε δύο χρόνια περίπου αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο για την ανάδειξη του Σπηλαίου Μαρώνειας»

Ο αντινομάρχης Ροδόπης Κώστας Κατσιμίγας από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Νομαρχίας Ροδόπης στην διοργάνωση της 2ης  Πανελλήνιας συνάντησης. «Ήρθαμε να παρακολουθήσουμε το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο γίνεται η αξιοποίηση των σπηλαίων να αποκτήσουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες γιατί έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της ανάδειξης του σπηλαίου της Μαρώνειας». Όπως είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο η περιφέρεια παραχώρησε το θέμα στην νομαρχία Ροδόπης, Επομένως η Νομαρχία πήρε την ευθύνη να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του σπηλαίου Μαρώνειας. Ήδη η νομαρχία Ροδόπης χρηματοδότησε την ανασκαφική έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, ενώ αναμένεται να προκηρυχθούν οι μελέτες κατά τους πρώτους μήνες του 2008. «Ήδη έχουν γίνει προκαταρκτικές μελέτες από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , οι οποίες έπρεπε να είχαν προηγηθεί από τη μελέτη εφαρμογής, η οποία θα ακολουθήσει. Ελπίζουμε ότι σε διάστημα τουλάχιστον 2 ετών –δεδομένου ότι είναι χρονοβόρα η διαδικασία των εγκρίσεων –θα είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε πλέον το έργο για να προχωρήσουμε στην ανάδειξη του σπηλαίου». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κατσιμίγας, υπάρχουν πολλές ιδιορρυθμίες με το σπήλαιο Μαρώνειας . Σε πρώτη φάση θα είναι αξιοποιήσημη η διαδρομή μήκους 300 μέτρων ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα είναι ορατό μόνο μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ο κ. Κατσιμήγας δεν παρέλειψε να χαιρετήσει την παρουσία του διευθυντή του μουσείου φυσικής Ιστορίας της Βιέννης Robert Seeman και του συνεργάτη του αρχιτέκτονα Markus Spiegelfeld, οι οποίοι έστησαν πουσιαστικά το σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών, ενώ πρόσφατα διεκπεραίωσαν ένα καταπληκτικό σπήλαιο στο Σουλατανάτο του Ομαν στα Ηνωμένα  Αραβικά Εμιράτα. « Είναι περίπου έξι μήνες που προσπαθούσαμε  να φέρουμε στην Κομοτηνή τον κ. Seeman. Θα χαρούμε να έχουμε συνεργασία μαζί του, γιατί είναι ένας πολύτιμος άνθρωπος, ένας άνθρωπος στην τεχνογνωσία του οποίου επενδύουμε για την αξιοποίηση του Σπήλαιου».

Νίκος Καρτάλης , διευθυντής του σπηλαίου της Αλιστράτης:

«Πιστεύω στα επόμενα χρόνια  να αναπτυχθεί και το σπήλαιο της Μαρώνειας»

Ο διευθυντής του Σπηλαίου της Αλιστράτης Νίκος Καρτάλης συνεχάρη τον δήμο Μαρώνειας και την νομαρχία Ροδόπης για εν λόγο διοργάνωση, τονίζοντας το πραγματικό τους ενδιαφέρον για την ανάδειξη του σπηλαίου Μαρώνειας και κατ επέκταση για την ανάδειξη της περιοχής γενικότερα. Χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια για να αξιοποιηθεί το σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών- σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη μετά από συνεχείς πιέσεις τόσο των τοπικών όσο και των πολιτικών παραγόντων. Για αυτό ευχήθηκε να μην συμβεί το ίδιο με το σπήλαιο της Μαρώνειας, βλέποντας ότι σε ορισμένα σημεία κωλυσιεργούν οι εργασίες. «Πιστεύω στα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί και το σπήλαιο της Μαρώνειας ώστε να έχουμε στην βόρειο Ελλάδα πολλά σπήλαια τα οποία θα προσελκύσουν όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους γειτονικούς λαούς σε μια επίσκεψη από τον Έβρο μέχρι την Κεντρική Μακεδονία». Ο κ. Καρτάλης θεωρεί ότι το σπήλαιο της Μαρώνειας θα γίνει ένα από το ομορφότερα σπήλαια όλης της Θράκης, με την κατάλληλη υποδομή γιατί χρειάζονται πολλά έργα αξιοποίησης».

Robert Seeman,διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης: «Χρειάζονται κονδύλια για την αξιοποίηση του Σπηλαίου της Μαρώνειας»

Σημαντική είναι η συμβολή του διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης Robert Seeman στο έργο για την ανάδειξη του σπηλαίου Αλιστράτης. Όπως ανέφερε υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα σπήλαια της Αλιστράτης και της Μαρώνειας. «και τα δύο σπήλαιο έχουν πολύ όμορφούς τόσο σταλακτίτες και σταλαγμίτες, όσο και εκκεντρίτες. Η μόνη διαφορά είναι ότι το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι 3χλ, εκ των οποίων το 1 χλμ έχει αξιοποιηθεί. Το σπήλαιο της Μαρώνειας είναι πιο μικρό αλλά είναι και πιο ευαίσθητο», σημείωσε ο κ.Seeman,ο οποίος πιστεύει ότι , με τις κατάλληλες μεθόδους και τα κατάλληλα έργα, θα αξιοποιηθεί κι αυτό το Σπήλαιο σύμφωνα με τις διεθνείς και τοπικές συνθήκες έτσι ώστε να δοθεί στο κοινό πολύ σύντομα».

Επομένως θα χρειαστούν περισσότερα κονδύλια δεδομένου ότι προσβάσιμο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του Σπηλαίου της Μαρωνειας. «Φυσικά, χρειάζονται κονδύλια για την αξιοποίηση του. Δηλαδή, τα πρώτα κονδύλια, τα οποία θα δοθούν είναι για το park στην εξωτερική πλευρά για να δημιουργηθούν και κάποια κτήρια, έτσι ώστε σε αυτούς που θα έρχονται πριν την αξιοποίηση και μετά να παρέχονται όλες οι ανάλογες δραστηριότητες και να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.