10 Σεπτεμβριου1999:Επιχειρηση καθαρη πολη

  • Ιδρύεται γραφείο ισότητας στην Κομοτηνή
  • Παράταση στην ανάπλαση του Πάρκου Αρχαιολογικού Μουσείου
  • 2000δρχ. για κάθε δημότη η συμμετοχή στην «ΦΥΣΙΣ Α.Ε.»

Όλα τα θέματα είναι σημαντικά άσχετα αν κάποια από αυτά είναι υπηρεσιακά αυτή είναι η φιλοσοφία του Δημάρχου Κομοτηναίων  για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και αυτό δήλωσε μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης . Μια συνεδρίαση με σημαντικά θέματα, μικρής χρονικής διάρκειας (σε σχέση με άλλες καθώς τελείωσε τα μεσάνυχτα), με γυναικείο άρωμα ισότητας, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον.

Ιδρύεται γραφείο ισότητας στο Δήμο Κομοτηνής

Το δεύτερο βήμα για την υλοποίηση της πολιτικής ενσωμάτωσης της Ισότητας των ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών στο σύνολο των κοινοτικών και πολιτικών στόχων πραγματοποιήθηκε χθες το δεύτερο βήμα (το πρώτο σηματοδότησε η εκδήλωση συνεδρίαση του πρώτου Περιφερειακού Κέντρου Ισότητας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης την προηγούμενη Κυριακή με την ίδρυση και δημιουργία γραφείου ισότητας και γυναικείων θεμάτων που αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόεδρος του συμβουλίου ορίστηκε η δημοτική σύμβουλος κ. Χρύσα Μανωλιά , η οποία στην εισήγηση της έκανε λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας του γραφείου το οποίο όπως υποστήριξε «θα παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στην λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής για την γυναίκα ενώ θα πληροφορεί και θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους έχοντας και συμβουλευτικό χαρακτήρα σε διάφορα προβλήματα των γυναικών και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί τις δυνατότητες των προγραμμάτων»

Ενδιαφέρον επίσης παρουσίασε η τοποθέτηση της κ. Αθηνάς Μπομποτά, Δημοτικής συμβούλου της μειοψηφίας για το θέμα. Η ίδρυση του γραφείου αυτού αποτελεί τη συνέχεια της ένταξης μας στο Πανελλήνιο Δίκτυο Γυναικείων Θεμάτων που έγινε πριν 2 χρόνια υποστήριξε τονίζοντας, ότι αποτελεί νησίδα στήριξης τόσο στη γυναίκα που μάχεται  δημιουργεί. Ο Δήμος μας ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων Δήμων οφείλει να συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της .

Σ αυτό το σημείο η κ. Μπομποτά δεν παρέλειψε να καταθέσει και την πρόταση της για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το γραφείο και με ποιο τρόπο θα στελεχωθεί φέροντας ως παράδειγμα το δίκτυο. Σύμφωνα λοιπόν με την δημοτική σύμβουλο το γραφείο «στελεχώνεται από μια κοινωνική λειτουργό η κοινωνιολόγο και την προϊσταμένη των κοινωνικών υπηρεσιών. Ενώ ασχολείται κυρίως με τη μελέτη και έρευνα γυναικείων θεμάτων τα κοινοτικά επιδοτούμενα προγράμματα, τις μειονεκτούσες ομάδες, την πρόληψη βίας και την ενίσχυση της γυναικείας πρωτοβουλίας.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες στην περιφέρεια μας, που κάνουν θαύματα με τα χέρια τους είτε πρόκειται για κεντήματα είτε για χαλιά , κεραμικά ακόμη ,ακόμη και μαγειρική. Αυτές όλες , με την κατάλληλη ενημέρωση , συσπείρωση μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από κοινοτικά προγράμματα και να δημιουργήσουν μικρούς συνεταιρισμούς με θαυμάσια αποτελέσματα. Διευκρινήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του γραφείου έδωσε ο δήμαρχος Κομοτηναίων  κ. Γιώργος Παπαδριέλλης, ο οποίος και τόνισε ότι θα υπάρξει μια γραμματειακή υποστήριξή προς αυτό το γραφείο ισότητας ώστε να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα « Όσον αφορά τέλος τις υπηρεσίες που θα παρέχει θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη, καθώς προέχει η εύρεση χώρου στέγασης, αλλά και η συζήτηση για την πολιτική σκέψη λειτουργίας που έχουμε και στην συνέχεια να αποφασίσουμε για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού.

Ομόφωνη η απόφαση συμμετοχής του δήμου στην διάθεση απορριμάτων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή απόφαση του Δημοτικο΄θ Συμβουλίου για την συμμετοχή του δήμου στην εταιρεία με την επωνυμία «ΦΥΣΙΣ Α.Ε. Επιχείρηση διάθεσης στερεών και αποβλήτων και εμπορίας υποπροϊόντων, παραγωγής και εκετάλευσης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας μελετητική ανώνυμος Εταιρεία». Θυμίζουμε πως πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της πρώην κοινότητας Τοξοτών και νυν Δήμου Τοπείρου, ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  τηλεθερμίας. Με την  έγκριση του συμφωνητικού η εταιρεία αναλαμβάνει την διάθεση του συνόλου των απορριμμάτων της περιφέρειας του Δήμου

Όροι της σύμβασης και τρόπος λειτουργίας

Το περιεχόμενο της σύμβασης παρουσίασε με σαφή και αναλυτικό τρόπο ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Αναστάσιος Βαβατσικλής , έγινε γνωστό λοιπόν, ότι η διάθεση του συνόλου των στερεών απορριμμάτων του Δήμου, (σ’ αυτά περιλαμβάνονται αστικά απορρίματα μηχανικής αποκομιδής οικιακά-εμπορικών δραστηριοτήτων πόλεων αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης η διάρκεια της οποίας είναι 15 έτη και την έναρξη της θα σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του εργοστασίου της εταιρίας και του σταθμού μεταμόρφωσης του Δήμου.

Την ευθύνη βέβαια της αποκομιδής των απορριμμάτων την αναλαμβάνει ο Δήμος Κομοτηνής με δικά του οχήματα προσωπικό και δαπάνες από το σύνολο της περιφέρειας του στο χώρο του σταθμού συγκέντρωσης- μεταμόρφωσης των απορριμμάτων. Την ευθύνη βέβαια δε της λειτουργίας του σταθμού και της μεταφοράς των απορριμμάτων στην μονάδα, ανακύκλωσης προς επεξεργασία αναλαμβάνει η διαχειρίστρια εταιρεία «ΦΥΣΙΣ Α.Ε.». Όπως ευθύνη της εταιρείας είναι η υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων εντός του χώρου των 400 τ.μ. που θα χρησιμέψει ως σταθμός μεταμόρφωσης ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει στην εταιρεία για την εγκατάσταση του σταθμού συγκέντρωσης-μεταμόρφωσης έκταση εμβαδού 4.000 τ.μ, με τις απαραίτητες υποδομές λειτουργίας του χώρου διευκρίνισε ο κ. Βαβατσικλής για να προσθέσει στη συνέχεια άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν στο κόστος εκτέλεσης του έργου.

2.000δρχ. η συμμετοχή για κάθε πολίτη

Αναλυτικότερα όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του Δήμου έγινε γνωστό ότι ο Δήμος υποχρεούται να καταβάλει στην εταιρεία για κάθε έτος και για κάθε κάτοικο του το ποσό των 1.600 δρχ., εφόσον βέβαια παραδίδει ο ίδιος τα απορρίμματα στην μονάδα ανακύκλωσης και το ποσό των 2.000 δραχμών ανά έτος και ανά κάτοικο εφόσον αυτά παραδίδονται σε σταθμό μεταφόρτωσης κάτι το οποίο θα ισχύσει για το Δήμο Κομοτηνής.

Θα εξετάζεται και η ποιότητα των απορριμμάτων

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν η αρμόδια εταιρεία παραλάβει τα απορρίμματα θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει αν αυτά ανταποκρίνονται στα ελάχιστα αναγκαία ποιοτικά δεδομένα. Σε περίπτωση δε που ο έλεγχος στους σταθμούς μεταφόρτωσης αποδείξει ότι η ποιότητα των απορριμμάτων δεν προσεγγίζει τα στάνταρ της σύμβασης τότε έχει το δικαίωμα της άρνησης της παραλαβής. Η υλοποίηση δε της σύμβασης θα σημάνει για το Δήμο το δικαίωμα συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σε ποσοστά 4%. «Είναι γνωστή η συμμετοχή του Δήμου μας σ’ σε αυτή την προσπάθεια και σήμερα επικυρώσαμε  τη σύμβαση αφού πριν η υπηρεσία μας φρόντισε και επεξεργάστηκε όλα τα σημεία για να αποφύγει τυχόν λάθη δήλωσε μετά το τέλος της επικύρωσης ο κ. Γιώργος Παπαδριέλλης. Εν κατακλείδι, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη εφόσον ο δήμος της παραδίδει απορρίμματα του, να   , να τα παραλαμβάνει , σε όλη την διάρκεια της σύμβασης χωρίς καμία αντίρρηση, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η δυνατότητα από κοινού παράταση της σύμβασης αυτής με την υπογραφή συμφωνητικού παράτασης από τους συμβαλόμενους όπως και η δυνατότητα 5ετούς μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης από πλευράς του Δήμου για λόγους προετοιμασίας του σε νέο πιθανό καθεστώς διάθεσης των απορριμμάτων του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.