1 Οκτωβριου 2002: Τεχνοπολης Θρακης «Made in USA»

  • Στις Σάπες η ιδανική τοποθεσία
  • Επένδυση τριάντα εκατομμυρίων δολαρίων
  • Αμερικάνικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Δήμο την Παρασκευή

Το Δήμαρχο Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία εκπροσώπων και επιχειρήσεων και φορέων των ΗΠΑ με επικεφαλής το κ. Αντώνιο Τομαζίνι, Πρόεδρο της Πολυτεχνικής σχολής της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η συνάντηση που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό  Κατάστημα των Σαπών παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η γνωριμία με τη Θράκη και το χώρο εγκατάστασης της Τεχνόπολης  στην περιοχή των Πετρωτών του Δήμου Σαπών.

Ο βασικός άξονας του διαλόγου που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούσε στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Δήμο Σαπών, το οποίο αποτελούσε και αποτελεί συστηματική επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, διότι συνιστά παρέμβαση ύψιστης σημασίας και πολλαπλής συνεισφοράς στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Σε ότι αφορά την λειτουργία της Τεχνόπολης στη Θράκη ο κ. Α.Τομαζίνι σε δήλωση του σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η Σοφιανούπολη της Γαλλίας. Έχει 12.000 ερευνητικές μονάδες έχει 25.00 επιστήμονες. Η καλύτερη συγκέντρωση επιστημονικού υλικού, η μεγαλύτερη συγκέντρωση δοκτοράτων  του Νόμπελ (στην Ευρώπη, από την οποία η παραγωγή του πλούτου για την Γαλλία είναι διπλάσια όλης της Κυάνης Ακτής και επεσήμανε: « Όλος ο τουρισμός, όλα τα φεστιβάλ της Κυάνης  Ακτής δεν παράγουν ούτε  το μισό της παραγωγής αυτής της μικρής πόλης των 25.000 επιστημονικών εργασιών».

Εξάλλου, ο κ. Τομαζίνι εξέφρασε εκτιμήσεις του για τις δυνατότητες της Ελλάδας να λειτουργήσει το Τεχνολογικό Πάρκο ότι «η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο υλικό, έχει το ταλέντο και έχει την θέληση να επιτύχει κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποτε», όπως είπε ο Δήμαρχος Σαπών, «ήταν ένα όραμα… Ήδη αρχίζουμε και βλέπουμε την πραγματικότητα», αλλά μετέφερε και τον ενθουσιασμό του για το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στις Σάπες, αποκαλώντας το Δήμο  Σαπών «μητέρα πόλη». Αναφερόμενο δε στο κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψή η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούσε στη δημιουργία του τεχνολογικού Πάρκου «Τεχνόπολη Θράκης», ο κ. Τομαζίνι δήλωσε: «Χωρίς να το περιμένουμε διαπιστώσαμε ότι το κλίμα άλλαξε 100% στην Αθήνα. Η κυβέρνηση ήδη ήταν έτοιμη για να προχωρήσουμε. Μας προσκάλεσε να προσθέσουμε την δική μας άμαξα στην άμαξα των προγραμμάτων της κυβέρνησης και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα στην πραγμάτωση αυτής της μοναδικής πόλης».

Όπως διαπιστώθηκε από τα μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, «ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλος ήταν πραγματικά ενθουσιασμένος και είχε κάνει μεγάλη προεργασία μαζί με όλους τους συμβούλους του». Με θερμά λόγια άλλωστε μίλησε ο κ. Τομαζίνι για τον υφυπουργό οικονομικών κ. Α. Φωτιαδη: «προσπάθησε να πείσει όλα τα ιδρυτικά στελέχη της κυβέρνησης ότι η Θράκη αξίζει και είναι πρέπουσα τοποθεσία για ένα έργο, το οποίο θα φωτίσει όλη την Ελλάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο κύριος Τομαζίνι δήλωσε με έμφαση την απόφαση και την διάθεση εκ μέρους των αμερικάνων να αφιερώσουν ό,τι πηγές δυνάμεων έχουν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το έργο» και στη συνέχεια υπογράμμισε το εξής: « Το πρώτο σχέδιο αυτού του έργου αγγίζει τα 30 εκατ. Δολάρια, δηλαδή το 1% από τις πηγές που θα πρέπει να αφοσιωθούν εκεί. Το καλό είναι ότι είναι ο πολλαπλασιαστής της απόδοσης θα είναι 1/10. Έτσι, ο κοινωνικός πλούτος, που θα παράγει αυτή, η πόλη πρέπει να πολλαπλασιάζεται με 10 για κάθε ευρώ το οποίο επενδύεται».

Ο Δήμαρχος  Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος με τη σειρά του, επεσήμανε: «Κατ’ αρχήν  υπάρχει η βούληση της κοινωνίας, η βούληση της Δημοτικής Αρχής και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», τονίζοντας ότι πριν πολλά χρόνια, μέσα από την γνωριμία με τον κ. Τομαζίνι υπήρξε αυτή η ιδέα εκ μέρους του.

Όσων αφορά στην επιλογή των Σαπών  ως χώρο εγκατάστασης του Τεχνολογικού Πάρκου, ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε: « Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουν επιλεγεί οι Σάπες και νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο, γιατί εκτός από τον γεωφυσικό πλούτο, τον οποίο διαθέτουμε, εκτός από την μια κοινωνική δομή, που ακριβώς συνάδει στην δημιουργία τέτοιων πραγμάτων, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής, αλλά και η προσπάθεια των ανθρώπων αυτής της περιοχής να αναδείξουν την περιοχή μας με τις ιδιαιτερότητες και να γίνουν γνωστές όλες αυτές οι δυνατότητες της περιοχής, συντέλεσε στο να επιλέγει αυτή η περιοχή».

«Για τις Σάπες, ξεκινώντας σύντομα και ολοκληρώνοντας σε λίγα χρόνια, θα είναι μια αλλαγή του σκηνικού για την ανάπτυξη και την προοπτική αυτού του τόπου. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Χαριτόπουλος

Μαρία Παπαδοπούλου 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.