1 Δεκεμβριου 2012: «Ειχαν αγιο» οι 110 επιβατες αμαξοστοιχιας

Υποχώρησε σιδηροδρομική γέφυρα, παρασύροντας 3 βαγόνια

Πραγματικά «είχαν άγιο» οι 110 επιβάτες αμαξοστοιχίας , που χθες το πρωί εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη- Θεσσαλονίκη. Στο ύψος των αμαξάδων στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, τρία από τα βαγόνια του τρένου εκτροχιάστηκαν από το σιδηροδρομικό δίκτυο, χωρίς ωστόσο κανείς από τους επιβαίνοντες στην πλειοψηφία τους νέοι, να τραυματιστούν. Το συμβάν έγινε λίγα λεπτά πριν από τις 9.30 κι ενώ το τρένο διέρχονταν πάνω από γέφυρα ρέματος. Οι στενοί δίοδοι κάτω από την γέφυρα είχαν βουλώσει από φερτά υλικά, με αποτέλεσμα το ρέμα να υπερχειλίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να υποχωρήσει ένα τμήμα στη μία πλευρά της γέφυρας , αφήνοντας εκτεθειμένες τις γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου. Περνώντας το τρένο από το συγκεκριμένο σημείο, οι γραμμές του δικτύου δεν άντεξαν το βάρος λύγισαν και επέφεραν εκτροχιασμό των τριών πρώτων βαγονιών.

Η βασική παράμετρος που εκτιμάται ότι αποσόβησε τα χειρότερα για τους επεμβαίνοντες στην αμαξοστοιχία , είναι η μειωμένη σε σύγκριση με τα επιτρεπόμενα όρια –ταχύτητα με την οποία διήλθε η αμαξοστοιχία από το συγκεκριμένο σημείο , αφού ο έμπειρος Δραμινός μηχανοδηγός προέβλεψε έγκαιρα τους ενδεχομένους κινδύνους που ελλοχεύουν σε παρόμοια σημεία. Κατά τον ίδιο το σχετικό μικρό μήκος του υποχωρήσαντος τμήματος της γέφυρας, που άφησε τις γραμμές στον αέρα ήταν ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας που έκρινε την τύχη της αμαξοστοιχίας και των επιβατών. Αν το εκτεθειμένο τμήμα της γραμμής ήταν μεγαλύτερο, πολύ πιθανό ο απολογισμός του ατυχήματος να ήταν δραματικός.

Εντέλει οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στους προορισμούς τους, ενώ η σιδηροδρομική συγκοινωνία στο σημείο διακόπηκε μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν. Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαία Ξάνθης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.