Ζητουμενο η συνεχεια στην τουριστικη προβολη

Της έκδοσης

Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) θα αποκτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, και πρόεδρος του είναι ένας παλιός γνώριμος στον Τουρισμό για την Περιφέρεια, ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού αρχικά και στη συνέχεια εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού κατά την θητεία του Γιώργου Παυλίδη ως Περιφερειάρχη.

Η σχέση του με τον νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο είχε σκαμπανεβάσματα, με τον κ. Αμοιρίδη να κατέρχεται υποψήφιος με αντίπαλο συνδυασμό, από τον οποίο όμως στην συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε και συνεργάστηκε εκ νέου με τον κ. Μέτιο, με αυτό τον ορισμό του να έρχεται να επισφραγίσει αυτή τη συνεργασία.

Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η διαδικασία του οργανισμού αυτού, (ανάλογους  φαίνεται να επιθυμούν να δημιουργήσουν και Δήμοι στην περιοχή μας), για να δημιουργήσουν μια βάση για την τουριστική τους προβολή και την διαχείριση του τουρισμού, μια ιδέα η οποία όμως δεν είναι καινούρια ούτε ευρύτερα, ούτε στην περιοχή μας.

Το Διάζωμα άλλωστε, μέσω του κ. Σταύρου Μπένου, είχε προτείνει DMO για την πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού, κάτι το οποίο είναι δεδομένο εις την Εσπερία.

Γιατί λοιπόν τώρα ξαφνικά άρχισαν όλοι να θέλουν να φτιάξουν DMO; Το πιθανότερο είναι πως δεν είδαν το φως στο δρόμο για τη Δαμασκό, απλά με τον οργανισμό, θα μπορέσουν να αντλήσουν κονδύλια, και για αυτό και αυτή η προθυμία.

Το ζήτημα όμως είναι, πέρα από τα κονδύλια, να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την βασική αποστολή για αυτούς τους οργανισμούς, που δεν είναι άλλο από το να υπάρχει συνέχεια στην πολιτική για την τουριστική προβολή και τον τουρισμό γενικότερα, και οι δράσεις που γίνονται να πραγματοποιούνται εντός συγκεκριμένου πλαισίου, και όχι όπως νομίζει ο καθένας.

Αυτό είναι κάτι που, τουλάχιστον ο κ. Αμοιρίδης, το γνωρίζει, άλλωστε δεν ήταν λίγες οι παρεμβάσεις του στο παρελθόν για αυτό το θέμα. Το πρόβλημα είναι πως τα αρχεία της Περιφέρειας, αλλά και το διαδίκτυο, είναι σπαρμένα από προσπάθειες που ξεκίνησαν με καλές προθέσεις, και, σταματήστε μας αν το έχετε ξανακούσει, άντλησαν ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά στη συνέχεια παράπεσαν στην άκρη.

Ένα παράδειγμα είναι το emtgreece.com, με το ξεχωριστό του σήμα για την περιφέρεια το οποίο, να σημειώσουμε, αποτελούσε ένα από τα δώρα που έδωσε ο Περιφερειάρχης στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Η ιστοσελίδα λειτουργεί ακόμα, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιείται κατάλληλα, ούτε για την προβολή, ούτε για τον σχεδιασμό των ταξιδιών για τους συμπολίτες μας (και για κάποιο λόγο δεν εμφανίζει τις φωτογραφίες σε συγκεκριμένους φυλλομετρητές).

Παρόμοια και η κατάσταση στο JTI, μια άλλη ιστοσελίδα, που υλοποιήθηκε μέσα από διασυνοριακό πρόγραμμα αλλά και αυτή έχει ζητήματα στη λειτουργία της.

Δυστυχώς αυτό που έχουμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι οι καλές προθέσεις περισσεύουν, ενώ και στην υλοποίηση κάτι καταφέρνουμε. Η συνέχεια όμως, που είναι αυτό που θα μπορούσε να δώσει και προστιθέμενη αξία σε αυτές τις προσπάθειες, αυτή είναι που έχει σημασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.