Ζητησατε την ενεργειακη αναβαθμιση…

Της έκδοσης

Αναζητώντας για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, ένα θέμα το οποίο την τελευταία περίοδο έχει γίνει καυτό λόγω της ενεργειακής κρίσης, πέσαμε σε μια συνέντευξη του ενεργειακού επιθεωρητή κ. Τσελεκίδη, ο οποίος επισήμανε πως το κράτος σπαταλάει το μεγαλύτερο μέρος, το 1/3 σχεδόν της ενεργειακής κατανάλωσης της ΔΕΗ, στα κτίρια.

Συνέχιζε δε τονίζοντας πως «η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου είναι και θέμα οικονομίας και θέμα περιβάλλοντος, ειδικά σε περιπτώσεις δημοσίων κτιρίων, όπου ο δήμος ή η Περιφέρεια μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, τα οποία θα τα διαθέσουν σε άλλες περιπτώσεις».

Η συνέντευξη αυτή όμως δεν δόθηκε ούτε φέτος το καλοκαίρι, ούτε τον προηγούμενο χειμώνα, αλλά τον Ιανουάριο του 2017, πέντε χρόνια πριν. Θα μπορούσε βέβαια να έχει γραφεί ακόμα και πριν από δέκα χρόνια, μιας και το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης δεν είναι καινούριο.

Όμως εδώ μας βρίσκει ξανά μια ενεργειακή κρίση απροετοίμαστους, κυρίως όσο αφορά τα κτίρια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και ενώ το πρόβλημα επηρεάζεται από πολέμους, ενεργειακές κρίσεις και κλιματική αλλαγή, ουσιαστικά θα βρισκόμασταν σε καλύτερη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε όλες τις αυξομειώσεις αν είχαμε προβλέψει για αυτές όλο το προηγούμενο διάστημα.

Φυσικά η ενεργειακή αναβάθμιση δεν θα απορροφούσε όλες αυτές τις συνέπειες, θα βοηθούσε όμως στην αντιμετώπισή τους. Το χειρότερο όμως είναι πως δεν μαθαίνουμε αυτά τα μαθήματα, και πολύ φοβόμαστε ότι σε πέντε χρόνια, ακόμα θα συζητάμε για την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης, αντί να κάνουμε κάτι για αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.