Ζητησατε την Αναπτυξη

Της έκδοσης

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, με τον σεμνό και ταπεινό τίτλο «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», ο οποίος συζητείται στη Βουλή, έχει ήδη ταράξει τα νερά, τόσο λόγω των αντιδράσεων επαγγελματικών ομάδων που εξαιρούνται (όπως τα Τουριστικά γραφεία και Λεωφορεία, όπως είδαμε σήμερα στην Κομοτηνή), όσο και στις παραλίγο συμπλοκές στο εντευκτήριο της Βουλής, που έδωσαν παραπολιτική τροφή.

Το ερώτημα όμως θα έπρεπε να είναι ποια θα είναι τα αποτελέσματα του νόμου, και με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων, δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι.

Το ζήτημα δεν είναι πως δεν δίνονται λεφτά μέσω των αναπτυξιακών, το ζήτημα είναι πού πάνε, και αν τελικά αυτά αποτελούν έναυσμα ώστε να υπάρξει περεταίρω ανάπτυξη, προς όφελος της οικονομίας και, παρ’ ελπίδα, και των πολιτών.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως, δεν έχουμε δει ένα απολογισμό των αναπτυξιακών νόμων, και όταν λέμε απολογισμό, όχι πόσα χρήματα δόθηκαν, αλλά αν αυτοί οι πόροι που διατέθηκαν, είχαν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, ή έστω θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Στον καινούριο αναπτυξιακό νόμο, οι στόχοι είναι και αυτοί σεμνοί: ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Όλα αυτά λοιπόν, θα στηρίξει ο νέος νόμος, όταν φυσικά αρχίσει να «τρέχει» μιας και παρόλο που το Ελληνικό κράτος έχει βγάλει πολλούς αναπτυξιακούς, δεν έχει μάθει ακόμη να τους νομοθετεί χωρίς την πρώτη περίοδο να υπάρχουν αγκυλώσεις και ανάγκη ψήφισης διορθωτικών διατάξεων. Περιμένουμε…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.