Ζητειται Δημαρχος, ανθρωπιστης

Αν και έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019, οι προεκλογικές συζητήσεις και αναζητήσεις έχουν αρχίσει για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία του δήμου Κομοτηνής. Ενός δήμου που κατά γενική ομολογία έχει πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες.
 
Ενώ λοιπόν έχουν φουντώσει οι κουβέντες γύρω από ονόματα προσκείμενα σε ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους, δεν φαίνεται να ξεκινά ακόμη η κουβέντα για τα προσωπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Ίσως αυτό να «βολεύει» τους υποψήφιους που κάτω από  την κομματική ή την ιδεολογική ομπρέλα τους, «κρύβουν» τις αδυναμίες τους.
 
Για τους δημότες αυτής της πόλης όμως έχει μεγαλύτερη σημασία η προσωπικότητα του δημάρχου πέρα από τα κόμματα, τις ιδεολογίες, τα  επενδυτικά προγράμματα και την τεχνογνωσία στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. Τα επενδυτικά προγράμματα και οι ιδέες οι αναπτυξιακές έχουν αξία, όταν έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο κι όχι το οποιοδήποτε κέρδος.
 
Σε μια εποχή που βιώνουμε μια μακρόχρονη οικονομική κρίση, είναι επιτακτικές οι αλληλέγγυες και ανθρωπιστικές πολιτικές και από την τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Επιπλέον, ζητείται δήμαρχος σε μια διαπολιτισμική πόλη όπως η Κομοτηνή, που πρέπει να έχει ανθρωπιστικές ιδέες και αντιλήψεις. Αντιλήψεις δημοκρατικές και ανεκτικές στο διαφορετικό. Δεν χρειαζόμαστε δήμαρχο που να ασκεί εξωτερική ή εθνική πολιτική πέρα από τα θεσμικά καθήκοντά του. Για αυτά υπάρχουν άλλοι θεσμοί και άλλα θεσμικά πρόσωπα.
 
Η πόλη της Κομοτηνής έχει ανάγκη από δίκαιη αντιμετώπιση και δίκαιο καταμερισμό των πόρων σε όλους τους οικισμούς και  τις γειτονιές  της πόλης.
 
Στο επόμενο διάστημα  οι ανισότητες όσο αφορά στις πολεοδομικές ρυμοτομήσεις, τις ελλιπείς παιδικές χαρές, τις  διενέξεις οδών και κοινόχρηστων χώρων ανάμεσα στις συνοικίες, πρέπει να αμβλυνθούν, ώστε να αμβλυνθεί και το κοινό αίσθημα περί δικαίου.
 
Πάνω από όλα  βέβαια, ο  νέος δήμαρχος πρέπει να αγαπά την πόλη και τους ανθρώπους της για να αγαπηθεί κι αυτός. Παράδειγμα, η κατασκευή ενός  ζωολογικού κήπου στην πόλη της Κομοτηνής για τα παιδιά θα ήταν μια καλή αρχή.
 
 Για αυτό λοιπόν, ζητείται ανθρωπιστής δήμαρχος.
 

*Ο Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν είναι μέλος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.