Ζει ο αγωγος Μπουργκας Αλεξανδρουπολη;

Της έκδοσης

Τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη φαίνεται να επαναφέρει η έκρυθμη γεωπολιτική κατάσταση, μετά το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και, κυρίως, την αύξηση των τελών διαμετακόμισης για τη χρήση των Στενών του Βοσπόρου, τουλάχιστον σύμφωνα με ρεπορτάζ της Al Jazeera.

Το ρεπορτάζ επικαλείται και δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, με τον Βούλγαρο υπουργό ενέργειας Roman Hristov να δηλώνει πως έχουν δύο χρόνια παρέκκλιση από τις κυρώσεις της ΕΕ για να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά μετά από αυτό, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της αύξησης των τελών διαμετακόμισης μέσω του Βοσπόρου, για αυτό και έχουν αρχίσει να συζητούν για την αναβίωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και την επέκτασή του βόρεια προς τα λιμάνια της Βάρνας και της Κωνστάντζας.

Ο δε Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φέρεται να δήλωσε πως «Στηρίζουμε το έργο», με κανένα από τους δύο υπουργούν να μην δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Στόχος είναι, όπως φαίνεται από το άρθρο, η ροή του αγωγού να είναι από τα νότια προς τα βόρεια, και όχι το αντίθετο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε πετρέλαιο της Βουλγαρίας.

Να θυμίσουμε άλλωστε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι αυτή που παρέχει φυσικό αέριο στη γείτονα χώρα, και μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera συζητείται η δημιουργία δεύτερου αγωγού παράλληλα με τον IGB, που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία, αλλά και ακόμα δύο εγκαταστάσεων για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως την πρώτη φορά που είχε υπάρξει ο σχεδιασμός για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, είχαν υπάρξει αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.