Υπαρχουν κι αλλου πορτοκαλιες που κανουν… Τμηματα

Της Έκδοσης

Το ενδεχόμενο δημιουργίας του Τμήματος της Ψυχολογίας στην Αλεξανδρούπολη, και όχι στο Διδυμότειχο, αν δεν καλυφθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις λειτουργίας του, κραδαίνει η Σύγκλητος του ΔΠΘ, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανακοίνωσή της για το θέμα, αφορά λιγότερο το Δήμο Διδυμοτείχου, και περισσότερο το Υπουργείο και τις δεσμεύσεις του.

Αγγίζει μάλιστα και την Κομοτηνή, γιατί, όπως τονίζει στην πρώτη πρόταση της ανακοίνωσής της, προσώρας το μόνο Τμήμα που είναι υπό ίδρυση, είναι το Τμήμα Ψυχολογίας με έδρα το Διδυμότειχο (παρόλο που ο Υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος είχε μιλήσει για την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Εργοθεραπείας από το 2022, οπότε… έχουμε χρόνο).

Η Σύγκλητος λοιπόν στην ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνοντας πως επιθυμεί τη λειτουργία του τμήματος στο Διδυμότειχο, στη συνέχεια επισημαίνει, προς πάσα κατεύθυνση, πως η Σύγκλητος είναι το αποκλειστικά αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση των παραπάνω προϋποθέσεων και αποκρούει απολύτως κάθε παρέμβαση τρίτων με γνώμονα μη ακαδημαϊκά κριτήρια, μια τοποθέτηση που φαίνεται πως δεν απευθύνεται μόνο στο Δήμο Διδυμοτείχου. Στη συνέχεια απορρίπτει κάθετα το χώρο των αποθηκών της ΕΑΣ, που «υποβαθμίζει βάναυσα την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος» αλλά και την επιλεξιμότητά του, και παραπέμπει στις προτάσεις που δέχεται ο κ. Πρύτανης στην πρόσφατη επιστολή του.

Η ουσία της απόφασης της συγκλήτου όμως είναι στον τέλος, όταν με δεδηλωμένη την ανησυχία για την καθυστέρηση λήψης αποφάσεων, ζητά εναλλακτικές λύσεις για την προσωρινή εγκατάσταση του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας σε άλλη πόλη του νομού, όπως η Αλεξανδρούπολη, αν δεν βρεθεί λύση στο Διδυμότειχο.

Ο κόμπος φαίνεται να έχει φτάσει στο χτένι, και οι ευθύνες, φαίνεται πως φτάνουν για όλους. Άλλωστε το θέμα της Ψυχολογίας θα πρέπει να ιδωθεί και από το πρίσμα της Νοσηλευτικής, για την οποία το ΔΠΘ έχει προτείνει παλιότερα την μεταφορά της σε αυτό, αλλά με μετεγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη (στην οποία μπορεί να στεγαστεί τμήμα, θυμίζουν).

Τελικά αυτό το καημένο τμήμα Ψυχολογίας, ξεκίνησε από την Κομοτηνή, πήγε στο Διδυμότειχο, θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη, και όλα αυτά πριν καν γίνει ένα μάθημα σε αυτό. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έρθει ο Υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος στον Έβρο για να έχει συναντήσεις για το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά εκτός και αν κουβαλά μαζί του  κανένα κτίριο, θεωρούμε πως δύσκολα θα βρεθεί λύση σε ένα θέμα που το ίδιο το Υπουργείο βοήθησε να επιδεινωθεί. Γιατί όπως πάει το πράγμα, από την πανελλήνια πρωτοτυπία η νοσηλευτική του Διδυμοτείχου να είναι το μοναδικό τμήμα-παράρτημα, θα έχουμε και Τμήμα που θα είναι ονομαστικά μιας πόλης, και τα μαθήματα θα γίνονται 100 χιλιόμετρα μακριά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.