Υπαρχει και ελευθερο φυσικο αεριο;

Υπάρχει «ελεύθερος κόσμος» αλλά υπάρχει και «ελεύθερο φυσικό αέριο». Αν προμηθευτείτε φυσικό αέριο από τη Ρωσία ενισχύετε μια αυταρχική χώρα και κινδυνεύετε να πέσετε θύματα εκβιασμού ενός διαβολικού ηγέτη. Αν, όμως, το προμηθευτείτε από τις ΗΠΑ μπορεί να πληρώσετε κάτι παραπάνω, αλλά ανήκετε στον ελεύθερο κόσμο και οι εκβιασμοί είναι πιο σύνθετοι. Δεν τους καταλαβαίνετε επομένως, είναι σαν να μην σας ασκούνται.

Ποιο είναι το ζητούμενο; Ή, μια άλλη ανάγνωση της ουκρανικής κρίσης, η οποία δεν είναι ουκρανική. Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τον πόνο ενός ακόμη λαού για να τον καταστρέψουν. Να τον ρίξουν σε έναν πόλεμο φθοράς με τους αντιπάλους τους, όχι για ιδεολογικούς λόγους, όπως ψευδώς υποστηρίζουν. Εκμεταλλεύονται τον πόθο των λαών για ελευθερία και ευημερία. Οι ΗΠΑ είναι από τις πιο αυταρχικές, κρυφά, χώρες του κόσμου. Θέλουν να ρίξουν, λοιπόν, την Ουκρανία σε έναν διαρκή πόλεμο φθοράς με τη Ρωσία για να έχουν στο στόχαστρο μια ενεργειακή δύναμη την οποία αισθάνονται ανταγωνιστική. Και είναι. Αν και οι ίδιες οι ΗΠΑ προμηθεύονται για τις ανάγκες τους φυσικό αέριο από τη Ρωσία αλλά πωλούν το δικό τους ακριβότερα. Οπότε, και πάλι κερδίζουν. Δεν επιτρέπεται, όμως, να αγοράσουν πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία οι άλλοι. Οι ΗΠΑ από τις αρχές του αιώνα παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο με εντελώς αντιοικολογικό τρόπο. Ενώ, υποτίθεται, πρωταγωνιστούν στα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Και αυτήν την στιγμή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως.

Τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά, οι εξαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη υπερέβησαν την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Και όλα αυτά συνέβησαν, δήθεν, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Βεβαίως, αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει. Οι ΗΠΑ για να προωθήσουν το δικό τους σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο κοστίζει ακριβότερα από το ρωσικό ή των άλλων ανταγωνιστών τους, έπρεπε από τη μια να δαιμονοποιήσουν τους ανταγωνιστές τους (Ρωσία, Ιράν), και από την άλλη να απειλήσουν όποιον προμηθευτεί από τις χώρες αυτές, και όχι από τις ΗΠΑ, με κυρώσεις.

Στο Ιράν επέβαλαν τις γνωστές κυρώσεις και έτσι, εύκολα, «καθάρισαν» με αυτό και κέρδισαν τις αγορές του. Η Ρωσία είναι πιο σύνθετη περίπτωση. Για να την περιθωριοποιήσουν στις αγορές, δημιούργησαν την ουκρανική κρίση, τη δαιμονοποίησαν, ότι απειλεί δηλαδή την παγκόσμια ειρήνη, και εν ονόματι αυτής της απειλής, μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όποια χώρα, ακόμη και ευρωπαϊκή, ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της (από τώρα και στο εξής) από τη Ρωσία.

Ποια είναι η απειλή;

Οι εξωεδαφικοί αμερικανικοί νόμοι που επιτρέπουν στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία οποιωνδήποτε κρατών και εταιρειών στον κόσμο (με «πρόστιμα» που φτάνουν τα δισεκατομμύρια δολάρια) που κατηγορούνται για συναλλαγές με «αδίστακτα κράτη» με κυρώσεις είναι η απειλή. Στην πραγματικότητα, τα ενεργειακά συμφέροντα των κρατών αυτών (Ιράν, Ρωσία κ.λπ.) διαταράσσουν αυτά των αμερικανικών εταιρειών και τις στρατηγικές περιορισμού του Αμερικανικού Βαθέως Κράτους. Νομίζω αυτό έγινε σαφές.

Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τον πόνο ενός ακόμη λαού για να τον καταστρέψουν. Να τον ρίξουν σε έναν πόλεμο φθοράς με τους αντιπάλους τους, όχι για ιδεολογικούς λόγους, όπως ψευδώς υποστηρίζουν. Εκμεταλλεύονται τον πόθο των λαών για ελευθερία και ευημερία. Οι ΗΠΑ είναι από τις πιο αυταρχικές, κρυφά, χώρες του κόσμου. Θέλουν να ρίξουν, λοιπόν, την Ουκρανία σε έναν διαρκή πόλεμο φθοράς με τη Ρωσία για να έχουν στο στόχαστρο μια ενεργειακή δύναμη την οποία αισθάνονται ανταγωνιστική. Και είναι. Αν και οι ίδιες οι ΗΠΑ προμηθεύονται για τις ανάγκες τους φυσικό αέριο από τη Ρωσία αλλά πωλούν το δικό τους ακριβότερα. Οπότε, και πάλι κερδίζουν. Δεν επιτρέπεται, όμως, να αγοράσουν πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία οι άλλοι

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που είναι η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων τους και δεν έχει να κάνει ούτε με ασφάλεια ούτε με δημοκρατία, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στη Γερμανία ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις αν λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2, ένας αγωγός από τη Ρωσία, μέσω των βαλτικών χωρών προς τη Γερμανία για να ικανοποιήσει εκείνη τις ενεργειακές της ανάγκες. Και ενώ έτσι, ουσιαστικά, «παίζεται» το παιχνίδι, η ανύπαρκτη Ευρώπη κάνει πως δεν καταλαβαίνει και συντάσσεται με τις ΗΠΑ, απειλώντας με κυρώσεις τη Ρωσία, κυρώσεις που θα βλάψουν την ίδια.

Το ίδιο κάνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα μπορούσε να συνταχθεί με την ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις. Αλλά πρέπει να δηλώνει, δημοσίως, από καιρού εις καιρόν τη δουλικότητά του. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του. Αυτήν τη δουλικότητα το ελληνικό πολιτικό σύστημα εκδηλώνει σε όλες τις περιστάσεις. Ουσιαστικά, η χώρα, είναι μια υποβαθμισμένη αμερικανική αποικία. Διοικείται από τον εκάστοτε Αμερικανό πρέσβη. Οι ΗΠΑ υπαγορεύουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα τη βούλησή τους και απαιτούν την υλοποίησή της. Ακόμη και στα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα.  Μπορεί να πάρουν την πιο εχθρική πολιτική στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά το σύστημα και οι αναπαραγωγοί της πολιτικής του πρέπει να διαχειριστούν την αποδοχή της από την κοινωνία. Εκεί κρίνεται η επάρκειά τους.

Σε όλη την Ελλάδα είναι εγκατεστημένοι Αμερικανοί. Και αν από αυτήν την εγκατάσταση είχε κάποιο όφελος η χώρα και ο λαός της, καλώς. Θα μπορούσε να αντισταθμιστεί. Η αμερικανική πολιτική βρίσκεται σε αντίθεση με ό,τι συνιστά ελληνικό εθνικό συμφέρον. Τελευταία απόδειξη η υπόθεση του EastMed και όσα έρχονται σιγά σιγά στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τη φιλοπόλεμη πολιτική των Δημοκρατικών της Αμερικής. Αποδεικνύονται χειρότεροι των Ρεπουμπλικανών, ακόμη και του Τραμπ. Σε αντίθεση με τον Τράμπ, οι Δημοκρατικοί είναι διατεθειμένοι να ρίξουν την ανθρωπότητα σε πολεμικές περιπέτειες για οικονομικά οφέλη της χώρας τους. Είναι μια επικίνδυνη πολιτική που ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αν δεν θέλει να μπει σε νέες περιπέτειες για «μια χούφτα δολάρια».

ΥΓ: Διαφαίνεται μια σύγκλιση Ισραήλ-Τουρκίας. Επειδή τα καλά παιδιά στο τέλος πληρώνουν τη νύφη, ας ξεσκονιστούν οι φάκελοι «Ιράν». Απλώς προς μελέτη. Για να βοηθήσει η Ελλάδα το Ισραήλ.  Άλλο η πολιτική του ισραηλινού κράτους και άλλο η στάση μας απέναντι στην ιστορία και στα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι. Εντέχνως, το ισραηλινό κράτος τα ταύτισε. Αλλά πλέον κανείς δεν τα ταυτίζει. Τελικά αποδείχθηκε ότι η αποστασιοποίηση του Ισραήλ από την Τουρκία ήταν υπόθεση του Νετανιάχου. Η νέα κυβέρνηση θέλει να καταστήσει το Ισραήλ παρακολούθημα της Τουρκίας. Ελπίζουμε να υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα της το επιτρέψουν. Με την πειθώ. 

—Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 21 Φεβρουαρίου 2022 στην ιστοσελίδα anixneuseis.gr

*Ο Παντελής Σαββίδης είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν έχει διατελέσει και Διευθυντής της εφημερίδας «Μακεδονία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.