Ξερεις απο τρενο;

Της έκδοσης

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανακοίνωση των πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το μεταφορικό ισοδύναμο, και τις εξηγήσεις που ζητούν από την κυβέρνηση για το θέμα, μιας και η αλήθεια είναι, πως πέρα από την ανακοίνωση, πολύ λίγα ακούστηκαν για το πως θα εφαρμοστεί, αλλά και το πότε, μιας και χρειάζεται να ψηφιστούν οι απαραίτητες διατάξεις, αλλά και να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι (κατά προτίμηση πριν τις εκλογές).

Εκείνο που μας παραξένεψε, ήταν ο ισχυρισμός πως το μεταφορικό ισοδύναμο για τις εμπορευματικές μεταφορές δεν μπορεί να εφαρμοστεί, μιας και τα τρένα με επιβάτες σταματούν στη Δράμα, και η Θράκη βρίσκεται σε πλήρη σιδηροδρομικό αποκλεισμό.

Ότι βρισκόμαστε σε αποκλεισμό όσο αφορά τους επιβάτες, είναι σίγουρο, όμως η γραμμή δεν έχει αποκοπεί εντελώς, και τα εμπορικά τρένα συνέχισαν να κινούνται σε αυτή, όλη την προηγούμενη περίοδο.

Θα περιμέναμε μια τέτοια αναφορά από κάποιον πολιτικό, ή ακόμα και Υπουργό, με έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι από ανθρώπους που ζουν στην περιοχή μας. Θα περιμέναμε δε, να αναφερθούν στα πραγματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αυξημένες εμπορευματικές μεταφορές στην περιοχή: την έλλειψη ή την εγκατάλειψη υποδομών για να τις εξυπηρετήσουν,  (πως για παράδειγμα μια επιχείρηση από τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής θα φορτώσει τα εμπορεύματά της στα τρένα;), αν θα υπάρξει μέριμνα ώστε τα τακτικά δρομολόγια θα είναι πλήρη και δεν θα πληρώνονται οι εταιρείες μόνο για να πηγαίνουν πέρα δώθε) και άλλα ανάλογα θέματα.

Θα περιμέναμε μάλιστα να θυμηθούν την, πολύ ακριβή καθ’ όσον γνωρίζουμε, μελέτη που παρήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, την οποία θα πρέπει να ομολογήσουμε δεν είδαμε ποτέ, αλλά και να ζητήσουν να μάθουν πως ακριβώς θα αιτιολογηθεί η δημιουργία του συγκεκριμένου μεταφορικού ισοδύναμου.

Μπορεί και να έχουν δίκιο ότι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από την Κομοτηνή ήταν πυροτέχνημα, πολύ φοβόμαστε όμως πως και η ανακοίνωση από τους βουλευτές αποτέλεσε και αυτή πυροτέχνημα, και μάλιστα από τα μοντέρνα: τα σιωπηλά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.