Τρεις τοποι, δυο διαφορετικες πραγματικοτητες

Της Έκδοσης

Το να επισκέπτεται ένας πρωθυπουργός την περιοχή σου, αποτελεί, αν μη τι άλλο, σημαντικό γεγονός. Ακόμα και αν η επίσκεψη γίνεται αιφνιδιαστικά, δίχως επίσημη ενημέρωση και συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όταν όμως η επίσκεψη αυτή γίνεται στην περιοχή σου, την ώρα που άλλες περιοχές και στην προκειμένη τα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης θυμίζουν πεδίο μάχης, με ευθύνη της κυβέρνησης της οποίας ο ίδιος ηγείται και ουδεμία κουβέντα βγαίνει από το στόμα του για τα όσα διαμείβονται σε αυτά, τότε μοιραία η επίσκεψη επισκιάζεται. Αν μη τι άλλο γιατί είναι πλήρως αντικρουόμενα τα όποια λεγόμενα και η συζήτηση για ανάπτυξη και λοιπές προοπτικές ενός τόπου, όταν σε έναν άλλο τόπο, ή και περισσότερους, η μόνη «ανάπτυξη» που βλέπουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων των ΜΑΤ σε όλο τους το εύρος και η καταστολή των όποιων αντιδράσεων προερχόμενων μάλιστα μαζικά, όχι από «μπαχαλάκηδες» και λοιπούς συνήθεις, για την κρατική καταστολή, υπόπτους, αλλά από την τοπική κοινωνία.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες, μαθητές, επαγγελματίες, ακόμα και μέλη της Εθνοφυλακής σε Χίο και Λέσβο αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για την δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά τους και μετά τα διαμειβόμενα των τελευταίων ημερών και ενάντια στην αστυνομική καταστολή που επιβλήθηκε ενάντια σε πρόσφυγες αλλά και τους ιδίους, καταγγέλλουν βίαιες απωθήσεις από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, αποκλεισμούς οδών, χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης κ.α.

Τρεις τόποι, δύο διαφορετικές πλην όμοιες εικόνες, αυτές από την Κομοτηνή το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Φεβρουαρίου και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τα ΜΑΤ παρατεταγμένα σε αμφότερες των περιπτώσεων αλλά για λόγο διαφορετικό. Τρεις τόποι δύο διαφορετικές πραγματικότητες που από ό,τι διαφάνηκε από τα όσα είδαμε και ακούσαμε – ή καλύτερα δεν ακούσαμε – κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη μας, την σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε και τα όσα ακολούθησαν διόλου επηρεάζουν η μία την άλλη.
Όχι ότι η όποια δήλωση θα άλλαζε την πραγματικότητα των προαναφερθέντων νησιών, ούτε θα «απάλυνε» τη δίκαιη αγανάκτηση των νησιωτών και όσων παρακολουθούμε εκεί να διαμείβονται αν μη τι άλλο με κάποια παρόμοια συναισθήματα, αλλά ως οφειλόμενη τοποθέτηση απέναντι στα «θέλω» τοπικών κοινωνιών που διατρανώνονται μάλιστα τόσο συλλογικά  και μέχρι στιγμής τυγχάνουν ως μοναδική αντίδραση των κυβερνώντων την «επέλαση» των ΜΑΤ.
Αν μη τι άλλο ως οφειλόμενη  απάντηση σε όσους «κακόβουλους», όπως θα τους χαρακτήριζε κάποιος, θα μπορούσαν να θεωρήσουν  ότι τα όσα πολλά κατατέθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη από πλευράς των δικών μας εκπροσώπων για το μέλλον και την ανάπτυξη της περιοχής, ως «θέλω» της δικής μας τοπικής κοινωνίας, θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης, θα αποτελέσουν δηλαδή «κενό γράμμα» σε έναν ακόμα κυβερνώντα  μέχρι τον επόμενο που θα γίνει κοινωνός τους.

Αξίζει βέβαια να πούμε ότι την επόμενη μέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο  θέμα, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας «έκκληση» όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε «να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά κι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες» και επισημαίνοντας στη συνέχεια πως οι νέες αυτές δομές θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.