Το συμβαν της Λαβυρινθου γεννα προβληματισμο και απαιτει γενναιες αποφασεις

Της έκδοσης

Το τραγικό περιστατικό της πυρκαγιάς στην οδό Λαβυρίνθου, όπου ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από φωτιά που εκδηλώθηκε σπίτι του νομίζουμε πως αποκαλύπτει ελλείψεις και αστοχίες, για να το θέσουμε κομψά,  που σε ένα κακό σενάριο μπορεί να αποδειχθούν και καταστροφικές.
 
Ελλείψεις και αστοχίες που θα πρέπει να προβληματίσουν τους ιθύνοντες, στην κατεύθυνση όχι απλά διαπίστωσης αλλά στην υλοποίηση πράξεων προς αποτροπή των χειρότερων. Τι σημαίνει, ας πούμε, για τους κατοίκους της περιοχής να μην μπορεί να προσεγγίσει το ασθενοφόρο το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά; Ή τι σημαίνει να μπορεί να προσεγγίσουν το σημείο μόνο τα μικρότερα οχήματα της πυροσβεστικής; Τα ερωτήματα είναι ειλικρινή και δεν υπονοούν τίποτα, μας γεννήθηκαν, όταν καλύπταμε δημοσιογραφικά το γεγονός, καθώς εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια μας.
 
Να ξεκαθαρίσουμε πως ειδικοί δεν είμαστε εξ ου και ερωτάμε, όπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπονοούμε τίποτα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, την οποία έχουν αποδείξει επανειλημμένα και υπό δύσκολες συνθήκες, όμως θυμόμαστε και την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, η οποία δεν προβλέφθηκε από κανένα…
 
Με αφορμή εκείνο το τραγικό περιστατικό, θέλοντας τότε (βλέπε εδώ) να ερευνήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στη δική μας περιοχή  συνομιλήσαμε με τον αρμόδιο του δήμου σε τέτοιες περιπτώσεις, τον κ. Αδαμάντιο Ευτυχιάκο, ο οποίος είχε επισημάνει πως «στις περιοχές που είναι άναρχα δομημένα, όπως στις περιοχές ανατολικά της οδού Ηρώων και γενικότερα στη βόρεια πλευρά της Κομοτηνής, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για οποιαδήποτε εκκένωση σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων». Τώρα λοιπόν που προεκλογικά «ανοίγουν οι ουρανοί» και, ω του θαύματος, οι πάσης φύσεως υποψήφιοι αποκτούν ευήκοα ώτα και τοποθετούνται επί των προβλημάτων, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν επί του εν λόγω προβλήματος που και πραγματικό είναι και επιτάσσει άμεσης αντιμετώπισης.
 
Και κάτι τελευταίο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φωτιά στο σπίτι ξέσπασε από κερί που χρησιμοποιούνταν για τον φωτισμό, αφού το ρεύμα ήταν κομμένο λόγω χρεών προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Αν θυμόμαστε σωστά, η κυβέρνηση είχε θεσπίσει σχετικό πρόγραμμα που επιχορηγούσε τις επανασυνδέσεις νοικοκυριών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, όμως συχνά τέτοιου είδους θετικά μέτρα δεν φτάνουν στα αυτιά των άμεσα ενδιαφερόμενων, κυρίως λόγω αδυναμίας πρόσβασης στην πληροφόρηση. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να το δούμε κι αυτό;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.