Το «ποτε ξανα»

Συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, 4 Μαρτίου, τέσσερα εικοσιτετράωρα από το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών που άφησε, μέχρι στιγμής, πίσω του 57 νεκρούς. Μέχρι στιγμής δεδομένου ότι το έργο της ταυτοποίησης των σορών συνεχίζεται, ενώ το έργο της έρευνας στα συντρίμμια για την ανεύρεση αγνοουμένων επισήμως ολοκληρώνεται.

Τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά και το μούδιασμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην είδηση αυτή καθ’ αυτή, τις συνθήκες του δυστυχήματος και πρωτίστως απέναντι στον ανθρώπινο πόνο γιγαντώνεται.

Όπως και η θλίψη και η οργή που τα τελευταία βέβαια εικοσιτετράωρα σε όλη τη χώρα έχει βρει «διέξοδο» έκφρασης σε πορείες και συγκεντρώσεις μνήμης όσων έχασαν την ζωή τους, μαζί με το καθολικό αίτημα να ριχθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος και κυρίως να διασφαλιστεί με όποιον τρόπο και όποιο κόστος το «ποτέ ξανά».

Άλλωστε δόθηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δισεκατομμύρια πόρων που υποτίθεται διατέθηκαν για τον σκοπό της ανάπτυξης και διασφάλισης του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά έχασαν τον «στόχο» τους κάπου στην πορεία, όπως φαίνεται εκ του τραγικού αποτελέσματος και των όσων καταγγέλλονταν και στο παρελθόν αλλά βλέπουν πλέον με τρόπο τρανταχτό τα φώτα της δημοσιότητας.

Για τις ανάγκες του πρώτου, ήτοι της διενέργειας των αιτιών του δυστυχήματος η πολιτεία σύστησε όπως ανακοίνωσε χθες επιτροπή εμπειρογνωμόνων, για την αποτελεσματικότητα της οποίας ουδεμία αμφιβολία έχουμε. Εν αντιθέσει ωστόσο με την εμπιστοσύνη μας στην πολιτεία για το τι θα πράξει στη συνέχεια της «ανεύρεσης» των αιτιών για τη διασφάλιση του «ποτέ ξανά». Θα μπορούσε άλλωστε να είχε τη θέληση να το πράξει πριν καν ενταχθεί ως όρος «ξανά» στην όλη πρόταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.