Το Πολυτεχνειο ζει στους αγωνες του σημερα

Ορόσημο για τους αγώνες για ειρήνη, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία αποτελεί η 17η Νοέμβρη 1973. Όλα αυτά τα χρόνια το σύνθημα που ακούγεται και γράφεται είναι «Το Πολυτεχνείο ζει». Το σύνθημα όμως αυτό δεν υπάρχει απλά για να λέγεται και να γράφεται. Υπάρχει για να διαμορφώνει την πραγματικότητα και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα.

Σήμερα που το δικαίωμα της ανεξαρτησίας των λαών καταπατείται απροκάλυπτα από τη μεγάλη υπερδύναμη στην προσπάθειά της να επιβάλλει τη νέα τάξη πραγμάτων. Σήμερα που το δικαίωμα στην παιδεία αποτελεί προνόμιο των λίγων και η δωρεάν παιδεία μόνο στα λόγια υπάρχει. Σήμερα που το δικαίωμα στη δουλειά το στερείται, εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών, ένα μεγάλο μέρος του λαού.

Η φετινή επέτειος της Εξέγερσης του Νοέμβρη συμπίπτει με την επιμονή από την πλευρά της κυβέρνησης στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών που πλήττουν τα δικαιώματα των νέων, των εργαζόμενων, των άνεργων. Συμβασιούχοι στους δρόμους, η σύγκρουση των μαθητών, των φοιτητών, των εκπαιδευτικών με το Υπουργείο Παιδείας, παρότι αυτή τη στιγμή έχει καταλαγιάσει, εν τούτοις η παιδεία γενικότερα είναι ένα καζάνι που βράζει, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Το Πολυτεχνείο σήμερα δείχνει το δρόμο και διαμορφώνει τους αγώνες κόντρα στις κυρίαρχες πολιτικές, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας, των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Η ιστορική μνήμη μόνο ως βάση για τη διαμόρφωση του σήμερα και του αύριου είναι χρήσιμη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.