Το ΠΑΣΟΚ και ο Α. Παπανδρεου ηταν στην σωστη πλευρα της ιστοριας

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια παραχάραξης της νεότερης πολιτικής ιστορίας μέσα από την αλλοίωση του περιεχομένου των λόγων του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και ιστορικού ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης, Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ελληνική δεξιά και η παραδοσιακή αριστερά ποτέ δεν έκρυψαν τα συμπλέγματα τους με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου για 35 χρόνια και συνέβαλε αποφασιστικά στον εκδημοκρατισμό της χώρας μας και την πολιτική συμφιλίωση, βάζοντας στο περιθώριο τις δύο παρατάξεις που συγκρούσθηκαν στον εμφύλιο και έφεραν τεράστιες ευθύνες για τον μακροχρόνιο διχασμό του ελληνικού λαού.

Η προχθεσινή συζήτηση στην Βουλή έδωσε στον πρωθυπουργό την αφορμή να αναφερθεί ειρωνικά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και να αναφωνήσει το “ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόφτασε και μας έβαλε στην ενωμένη Ευρώπη πριν πρωτοστατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο κίνημα των αδεσμεύτων”.

Έδωσε ταυτόχρονα και το ερέθισμα στον πρώην Υπεξ κ. Κοτζιά απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής να προβεί στο εξής σχολιασμό: «μπλέξαμε με ανιστόρητους. Κατρίνης/ΚΙΝΑΛ κάνει στην Βουλή, παρατήρηση στον Τσίπρα διατυπώνοντας τη θέση, ότι το σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” είναι του Ανδρέα. Το σύνθημα είναι, όμως, της Κομμουνιστικής Διεθνούς από το 1931. Το ΚΚΕ το χρησιμοποίησε ήδη το 1932 και στη συνέχεια το ΕΑΜ. Από τα κείμενα του ΕΑΜ το “ξεσήκωσε” -και καλά έκανε- και ο Ανδρέας! Πρόκειται, δηλαδή, για σύνθημα της αριστεράς εδώ και 90 χρόνια. ΥΓ. Το “μάθε παιδί μου γράμματα” ισχύει όσο ποτέ άλλοτε στην πολιτική σκηνή».

Υπενθυμίζεται ότι και κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τα Rafale και τις Belharra ο πρωθυπουργός είχε επίσης αναφερθεί δις στον ιδρυτή της ΝΔ και σαρκαστικά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του όσον αφορά στις βάσεις των ΗΠΑ, που τελικά έμειναν και δεν έφυγαν ποτέ. 

Σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη είναι κατανοητός ο εκνευρισμός του σε βαθμό αλλεργίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και έχει λόγους οικογενειακούς και προφανείς ιδεολογικούς. Δέον θα ήταν όμως να υπενθυμίσουμε, για λόγους ιστορικής αλήθειας και μόνο, ότι δεν υπήρξε ποτέ κανένας ιστορικός ανταγωνισμός μεταξύ των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου για του πού θα εντασσόταν η Ελλάδα.

Η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ, από το στρατιωτικό σκέλος του οποίου αποχώρησε με απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, δεν είχε κανένα περιθώριο να ενταχθεί στην συμμαχία των Αδεσμεύτων και στην ουσία ουδέποτε αποτέλεσε στρατηγικό στόχο του ΠΑΣΟΚ και του ηγέτη του.

Προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ η οποία υλοποιήθηκε με την άνοδό του στην εξουσία το 1981 ήταν η άσκηση πολυδιάστατης και ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής η οποία επένδυσε στις σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο, εμβάθυνε τις καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήδη από την δεκαετία του 70 με τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ηγήθηκε του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος με την πρωτοβουλία των 6, επαναδιαπραγματεύθηκε τις συμφωνίες για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και βέβαια κατέστησε την Ελλάδα πρωταγωνιστή στον καταμερισμό της ΕΟΚ για τις χώρες του νότου, αφήνοντας ως μακρινή ανάμνηση τον ρόλο του φτωχού συγγενή που επεφύλασσαν στα διεθνή φόρα οι κυβερνήσεις της δεξιάς για τη χώρα μας.   

Διακηρυγμένοι στόχοι του ΠΑΣΟΚ που λυσσαλέα πολεμήθηκαν από την δεξιά, ήταν η λαϊκή κυριαρχία, η εθνική ανεξαρτησία και η κοινωνική απελευθέρωση.

Η δεξιά μέχρι το 1981 υπήρξε ο πολιτικός φορέας που υπηρέτησε την εξάρτηση από ξένα κέντρα, υπονόμευσε προδικτατορικά την λαϊκή κυριαρχία με την βία, τη νοθεία, την αποστασία και το αστυνομικό της κράτος, ενώ ιδεολογικά βρέθηκε στον αντίποδα του αιτήματος της κοινωνικής απελευθέρωσης, κρατώντας την χώρα δέσμια ορισμένων οικογενειών που εκπροσωπούσαν την οικονομική ολιγαρχία του τόπου και νέμονταν την οικονομική και πολιτική εξουσία για 40 ολόκληρα χρόνια.

Και φθάνουμε στους εξυπνακισμούς του κ. Κοτζιά και πολλών τέως συντρόφων του στον Σύριζα που αναπαρήγαγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την σοφιστεία ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπήρξε ο πρώτος που είπε το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Δεν πρόκειται περί διεκδίκησης της πατρότητας ενός συνθήματος αλλά για την πραγματικότητα ενός μαζικού λαϊκού Κινήματος, που αποκατέστησε την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, φέρνοντας στο προσκήνιο τους ηττημένους του εμφυλίου και την δημοκρατική πλειοψηφία που για τέσσερις δεκαετίες παρέμεινε στο περιθώριο της ιστορίας. 

Αυτά φυσικά τα γνωρίζει άριστα ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος όμως προτίμησε για δικούς τους λόγους να αποστεί από την εικόνα του πολιτικού επιστήμονα και να παραστήσει τον αναζητητή λημμάτων της Πάπυρος Larousse Britannica.

Υπάρχει μία μυθολογία στην παραδοσιακή αριστερά ότι ο Ανδρέας λεηλάτησε την εκλογική τους βάση. Δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν τις ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία της μεταπολίτευσης, ούτε καν να αναγνώσουν σωστά τα εκρηκτικά αιτήματα για εκδημοκρατισμό και κοινωνική αλλαγή στο πλαίσιο μιας ειρηνικής πολιτικής διαδοχής, προσδεδεμένοι σε ιδεολογικές εμμονές που στοίχισαν στο λαϊκό κίνημα και στην ίδια την ΕΔΑ, ως φορέα προόδου και αλλαγής, πριν την δικτατορία ακόμη.                  

Έτσι, το μόνο που επιχείρησαν από κοινού δεξιά και παραδοσιακή αριστερά να επιτύχουν, ήταν ο σχηματισμός της συγκυβέρνησης Τζανετάκη το 1989 με σκοπό την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την ηθική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Εις μάτην, όμως, γιατί η ιστορία δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα…

Πράγματι, ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του 1981 ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας, ευτυχώς για την χώρα και τον λαό μας.

*Ο Δάμωνας Δαμιανός είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.