Στην Κομοτηναια Μυρτω Φαλαλακη το βραβειο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ» 2023

Ξεχώρισε για τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές της επιδόσεις

Στην Κομοτηναία κ. Μυρτώ Φαλαλάκη που σήμερα φοιτά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Φυσικής θα απονεμηθεί το φετινό, πρώτο, βραβείο «Γιώργος Γραμματικάκης», όπως έκανε γνωστό το Τμήμα με ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται η θεσμοθέτηση ετήσιου Βραβείου «Γιώργος Γραμματικάκης» προς τιμήν του Γιώργου Γραμματικάκη (1939-2023), Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αγάπη του Γιώργου Γραμματικάκη για την αστρονομία και το έργο του για την εκλαΐκευση της επιστήμης, ειδικά μέσα από τα βιβλία του, είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Το Τμήμα Φυσικής, με σύμφωνη γνώμη της οικογένειας Γραμματικάκη, αποφάσισε τη θέσπιση αυτού του τακτικού ετήσιου βραβείου ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και η προσφορά του Γιώργου Γραμματικάκη στις επόμενες γενιές των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το βραβείο θα απονέμεται στην/στον καλύτερη/-ο φοιτήτρια/φοιτητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές της/του επιδόσεις ειδικά σε θέματα αστρονομίας, μετά την ολοκλήρωση του 2ου ή 3ου έτους σπουδών. Το βραβείο συνοδεύεται από αναμνηστικό δίπλωμα καθώς και χρηματικό έπαθλο 1000 Ευρώ, και απονέμεται κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας Νοεμβρίου του αντίστοιχου έτους.

Η απονομή του βραβείου «Γιώργος Γραμματικάκης» 2023 θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γεώργιο Κοντάκη, κατά διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των πτυχιούχων του Τμήματος Φυσικής, η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, στις 11π.μ. στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδης».

Σύντομη αναφορά στην προσφορά στην προσωπικότητα του Γιώργου Γραμματικάκη και την προσφορά του τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και τη χώρα μας θα γίνει από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, καθηγητή Ανδρέα Ζέζα.

Η Μυρτώ Φαλαλάκη

Η κ. Φαλαλάκη ούσα σήμερα στο 3ο έτος των σπουδών της, έχει μέσο όρο βαθμολογίας 9.63 και εργάζεται ήδη ερευνητικά πάνω σε θέματα κοσμολογίας καθώς και με τη μελέτη του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα.

Αποφοίτησε από το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής το 2021 με βαθμό 19.8/20 (‘Άριστα’). Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε τις προπτυχιακές σπουδές της στο τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Κατά τη διάρκεια των Λυκειακών της σπουδών έλαβε μέρος σε διάφορους μαθηματικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας από τους οποίους απέσπασε το βραβείο ‘Ευκλείδης’ 2 φορές και το βραβείο ‘Θαλής’ 3 φορές. Τον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ.  Ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τις κοσμικές ακτίνες υψηλών ενεργειών υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Β. Παυλίδου και του καθηγητή Κ. Τάσση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.