Το νομοσχεδιο καταργει παρα «μεταρρυθμιζει» την κοινωνικη ασφαλιση για τους νεους

Γνώμη

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την ακρόαση των φορέων και την συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφισθεί.

Ο τίτλος καθόλα ειρωνικός καθότι το εν λόγω νομοσχέδιο καταργεί παρά «μεταρρυθμίζει» την κοινωνική ασφάλιση για τους νέους.

Καθίσταται δε αναγκαίο να αναλύσουμε τη νέα αυτή νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, για να κατανοήσουν και να γνωρίσουν οι πολίτες και δη οι νέοι, τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η εν λόγω «μεταρρύθμιση» στις ζωές τους.

Ειδικότερα, το υπάρχον σύστημα επικουρικής ασφάλισης στηρίζεται στην αλληλεγγύη και τη συλλογική αντιμετώπιση των κινδύνων του γήρατος, της αναπηρίας και της χηρείας, ενώ η απόδοσή του βασίζεται στην πραγματική οικονομία και την παραγωγικότητα της εργασίας.

Αντίθετα, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα των ατομικών λογαριασμών (ατομικός κουμπαράς) βασίζεται στην ατομική αντιμετώπιση των κινδύνων του γήρατος, της χηρείας και της αναπηρίας, και η απόδοσή του αναλαμβάνει το ρίσκο των κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών.

Οπότε, η συγκεκριμένη παρέμβαση, ως τυπικά νεοφιλελεύθερη πολιτική, καταργεί την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών αλλά και τη συλλογική αντιμετώπιση του κινδύνου του γήρατος  της χηρείας και αναπηρίας, αφού η κάθε γενιά δεν αποταμιεύει συλλογικά αλλά ατομικά.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση υιοθετεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα των ατομικών λογαριασμών, δηλαδή αυτό που στη σύγχρονη βιβλιογραφία αναφέρεται ως «χρηματιστικοποίηση» (financialization) της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Έτσι, ένα τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης αποκόπτεται από την συμβολή του στην παραγωγική διαδικασία της οικονομίας και παραδίδεται στην λειτουργία των κεφαλαιαγορών και των χρηματαγορών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση μαύρα μεσάνυχτα, ξημερώματα Σαββάτου 24/07/2021, λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή, κατέθεσε προς ψήφιση  το νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο:  «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Με το νέο σύστημα θα κινδυνεύσουν οι επικουρικές συντάξεις του ισχύοντος συστήματος, όπως καταβάλλονται σήμερα. Οι συντάξεις θα εξασφαλίζονται μόνο εφόσον χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης. Δηλαδή, θα επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός, ιδιαίτερα μετά το 2030, με μία ετήσια δαπάνη της τάξης του 1 δισ. ευρώ και μετά το 2040, με μία ετήσια δαπάνη της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το κόστος αυτό θα ανέλθει στο ποσό των 74 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου  μέχρι το 2070, η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι σημαντική ήδη από το 2040, δηλαδή στην πρώτη κιόλας εικοσαετία εφαρμογής του νέου συστήματος.

Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη, θατσερικής έμπνευσης, πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη!

Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 47 του ν.4670/2020, ορίζεται ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται στην ουσία για την «13η σύνταξη» που πρώτα κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης, τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα αναμένεται να χρηματοδοτήσει το τζογαδόρικο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά».

Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών! Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Η κυβέρνηση «κόβει» 900 εκατομμύρια κατ’ έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών!

Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys, που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια. Οι επενδυτικές τοποθετήσεις των εισφορών του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης μπορεί να γίνεται ακόμη και σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Σαν να μη συνέβη ποτέ η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που ξεκίνησε στις ΗΠΑ από τα ενυπόθηκα δάνεια και τα σύνθετα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη. Σαν να μην επένδυσαν ποτέ τα τότε ΤΕΑΔΥ, ΤΣΠΕΑΘ κι άλλα ταμεία σε δομημένα ομόλογα, που αποτέλεσε το μεγάλο σκάνδαλο της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ . Στη στρατηγική των επενδύσεων που θα κάνει το νέο Ταμείο (ΤΕΚΑ) δεν αποκλείεται καμία επένδυση υψηλού ρίσκου και μάλιστα στο όνομα της… εξισορρόπησης του κινδύνου.

Πού οδηγούμαστε λοιπόν;

Η νέα γενιά δεν πρόκειται να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη από τους σημερινούς συνταξιούχους και ο λόγος είναι η συνεχής και ραγδαία αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Οι σημερινοί νέοι θα ζήσουν κατά μέσον όρο 8 έτη περισσότερο από τη σημερινή γενιά και αυτό σημαίνει ότι, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν σταθεροί (ηλικία συνταξιοδότησης), τότε η νέα γενιά θα λάβει 35% μικρότερη σύνταξη από τους σημερινούς συνταξιούχους.

Αντίθετα, θα κληθεί να υποβαθμίσει το επίπεδο διαβίωσής της πληρώνοντας μέσω της υπέρογκης φορολογίας το κόστος μετάβασης ενώ θα διαβιεί μέσα στην αβεβαιότητα προσδοκώντας μια σύνταξη σημαντικά μειωμένη της σημερινής γενιάς συνταξιούχων.

Η κοινωνική αντίδραση δεν είναι παρά αναγκαία για να καμφθούν οι νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» που υιοθετεί ανεξέλεγκτα ο κ. Μητσοτάκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.