«Το μελλον η το σχεδιαζεις η το υφιστασαι»

Της έκδοσης

Ξεκίνησε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Σε μια μάλλον προβληματική ομιλία, που περισσότερο απευθύνοντας στο θυμικό παρά στο λογικό, ο υπουργός επέλεξε να «χρωματίσει» περισσότερο με έννοιες ωραίες όπως σχεδιασμός του μέλλοντος, πρόοδος και τα λοιπά.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που ακολουθεί:

«Δεν χρειάζεται διαρκώς να έχουμε μια λογική προστατευτισμού διότι ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατεύσει. Θα μας προστατεύσει το να ανοιχτούμε […] Πρέπει λοιπόν να δομήσουμε τη νέα στρατηγική μας, «όχι με όρους δεκαετιών πίσω, αλλά με όρους του 2050», είπε ο υπουργός Παιδείας. Η χώρα, επεσήμανε, θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της τεχνολογίας, των ιδεών και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται διότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κι εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Και επειδή σε αυτό το νόμο, ειδικά ως προς τα πρώτα 176 άρθρα (από τα συνολικά 205), είναι πάρα πολλά που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί, παρά τις όποιες διαφωνίες», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Προβληματική όμως και η επιχειρηματολογία του στις μομφές της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως δεν είναι νομικός αλλά πληροφορικάριος και επομένως δεν γνωρίζει από αυτά. Είπε ακόμα πως σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και άρα δεν θα αποφανθεί αυτός για τα περί συνταγματικότητας αλλά θα αφήσει τα δικαστήρια να αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Δεν περιμέναμε βέβαια να ακούσουμε κάποιο ουσιαστικό διάλογο να γίνεται στη βουλή, αφού οι συντελεστές του φρόντισαν εξ αρχής να προσέλθουν προκατειλημμένοι στη συζήτηση, όπως κάνουν άλλωστε πάντα. Προβληματιζόμαστε όμως με τη «μανία» που δείχνουν οι έχοντες τα ηνία της χώρας στο να αναπτύξουν το όραμά τους να σχεδιάσουν το μέλλον και όλα αυτά τα ωραία, όταν εμείς ζούμε ένα δύσκολο (το λιγότερο) παρόν. Μάλλον εκεί είναι και η πηγή του προβλήματος στην απόσταση που μάλλον όλοι αισθανόμαστε όταν μιλάμε για το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Το πρόβλημα όμως με μέλλον, σε αντίθεση με ό,τι μας είπε ο υπουργός, είναι ότι όσο και να το σχεδιάζεις στο τέλος μόνο να το υφίστασαι μπορείς. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.