Το Κεντρο Λαικων Δρωμενων και ο Αλεκος Φασιανος της Κομοτηνης

Της έκδοσης

Δυο εξαιρετικά στιγμιότυπα προέκυψαν με αφορμή τον θάνατο του Αλέκου Φασιανού, του εξαιρετικού ζωγράφου της ζωής στη γειτονιά, της ελευθερίας στη ζωή και της απόλαυσης της ωραιότητας και των μηνυμάτων που αποπνέει η φύση.

Ι. Το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων, ο Γιώργος Παπαδριέλλης, η Χρύσα Μανωλιά και η Μίνα Μαχαιροπούλου

Ο νεόκτιστος Κτηνοτροφικός Σταθμός Κομοτηνής το 1932. Προέλευση φωτογραφιών: Αναρτήσεις Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου στη σελίδα στο Facebook «Κομοτηνή παλιές φωτογραφίες»

Ο Αλέκος Φασιανός επισκέφτηκε το πάλαι και την Κομοτηνή, όταν στην Κομοτηνή ήταν εν λειτουργία το περίφημο Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων που φροντίσαμε σύντομα να κλείσει, για ποιους λόγους άγνωστο. Πρώτη διευθύντρια του Κέντρου ήταν η Μίνα Μαχαιροπούλου, κατά τη διάρκεια της θητείας της οποίας και συνέδρια που είχαν σχέση με τα Δρώμενα πανελλήνιας και Διεθνούς εμβέλειας διοργανώθηκαν, και εκθέσεις φωτογραφίας και πολλά γόνιμα συναπαντήματα πραγματοποιήθηκαν. Οι εκδόσεις του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής για τα Δρώμενα  βιβλιογραφούνται εξάλλου ακόμη.

Το Κέντρο είχε ιδρυθεί επί Γεωργίου Παπαδριέλλη με πολιτική του προϊστάμενο και εγκαθιδρύσασα τον θεσμό την  κ. Χρύσα Μανωλιά στην αρχή, και αργότερα, και μέχρι να κλείσει, την κ. Σοφία Μενεσελίδου.

Δεν το θελήσαμε εξάλλου ποτέ το Κέντρο, όπως ποτέ δεν υιοθετήσαμε και τις προτάσεις της κ. Μανωλιά για το Χωριό των Γεύσεων στον χώρο του Παλιού Κτηνοτροφικού Σταθμού που τώρα μετά την εγκατάλειψη των σεμιναρίων που διοργανωνόταν σε ένα από τα κτίριά του απέμεινε παντέρημος και μόνος. Ευτυχώς που μια από τις κλωστές του κουβαριού της ιστορίας της γαστρονομίας του τόπου μας πήρε στο χέρι και ξετύλιξε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», η ακούραστα δημιουργική Χρύσα Μαυρίδου με το Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που δημιούργησε και καθιέρωσε, με τη συνεργασία όλων των εξαιρετικών κυριών του συλλόγου.

ΙΙ. Ο Αλέκος Φασιανός της Κομοτηνής

Στο Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής όμως εκ νέου και στον Αλέκο Φασιανό, από την παρουσία του οποίου στην πόλη διασώζεται η παραπάνω φωτογραφία με τον αείμνηστο ζωγράφο να ζωγραφίζει σε πίνακα και τον σπουδαίο σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη να σκηνοθετεί. Στο πάνελ, δεξιά ο αείμνηστος δήμαρχος Γεώργιος Παπαδριέλλης και αριστερά,  η διευθύντρια του Κέντρου Μίνα Μαχαιροπούλου.

Το δεύτερο ενθύμιον Αλέκου Φασιανού από την Κομοτηνή είναι της ίδιας της διευθύντριάς του Μίνας Μαχαιροπούλου και το αντλήσαμε από τον λογαριασμό της στο fb, έχει δε ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να κουβεντιάσω μαζί του. Τον προσκάλεσα ως ομιλητή σ’ ένα από τα συνέδρια που οργάνωνα ως υπεύθυνη του Κέντρου Λαϊκών Δρώμενων. Ιδιαίτερος καλλιτέχνης, ιδιόμορφη προσωπικότητα απόμακρος και ταυτόχρονα κοινωνικός και με πολύ ιδιαίτερες ευαισθησίες.

Είχε ενθουσιαστεί με τον γκαϊντατζή, δεν του άρεσαν τα μικρόφωνα, δεν ήθελε κάδρα στους πίνακες ζωγραφικής…

Σε ένα γεύμα μείναμε οι δυο μας κουβεντιάζοντας  και χωρίς να πει κάτι σχετικό μ’ ένα μολύβι άρχισε να ζωγραφίζει σε ένα κομμάτι από το χάρτινο τραπεζομάντηλο του τραπεζιού. Τον παρακολουθούσα σιωπηλά. ‘Οταν τελείωσε το σχέδιο το έκοψε και μου είπε “αυτό είναι για σένα…”. Και με αφιέρωση φιλίας… Σ’ ευχαριστώ Αλέκο Φασιανέ!

Το σχέδιο που μ’ ένα μολύβι ζωγράφισε σε ένα κομμάτι από  χάρτινο τραπεζομάντηλο  τραπεζιού ο Αλέκος Φασιανός  και χάρισε στη συνέχεια στη Μίνα Μαχαιροπούλου

Καλό ταξίδι πίσω από το πέπλο… Γαλήνη στην ψυχή σου…».

Τελικά, ό,τι ως κατακλείδα μπορούμε σήμερα πλήρους πολιτικής εγκατάλειψης της Θράκης από το Κεντρικό κράτος των Αθηνών και κατά συνέπεια και τους εντοπίους πολιτικούς φορείς να σημειώσουμε, είναι ότι ναι μεταπολιτευτικά υπήρχε ελπίδα για πορεία προς τα εμπρός, κυρίως ελπίδα εργασίας για τους νέους ανθρώπους κι ακόμη ελπίδα δημιουργίας όρων μιας κάποιας ζωής με ποιότητα στη μεθοριακή γη της Θράκης. Τ.Κ.-Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.