Το φαντασμα του νεοναζισμου

Περίπου για ένα μήνα πάνω από την Ελλάδα πλανάται ένα φάντασμα. Πρόκειται για το φάντασμα της «γιορτής μίσους» που σχεδιάζουν έλληνες ακροδεξιοί με Ιταλούς, Ρουμάνους, Ισπανούς και Γερμανούς ομοϊδεάτες τους. Στόχος τους να «τιμήσουν» με τον δικό τους τρόπο, την επέτειο των εξήντα χρόνων από τη λήξη του πολέμου, βρίζοντας καθ’ ολοκληρία τη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων.

Η άνοδος της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ορατή και δεν ξορκίζεται με ηθικολογίες ούτε αντιμετωπίζεται με απαγορεύσεις. Η ανεργία και η ανασφάλεια σε κοινωνίες που απορρυθμίζονται ραγδαία, καθώς και η μαζική παρουσία μεταναστών σε αρκετές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, είναι πεδία προνομιακά για την ακροδεξιά ρητορική και την ανάπτυξη ομάδων βίας.

Εξυπηρετικό για τους σχεδιασμούς των νεοφασιστών αποδεικνύεται και το γεγονός ότι κάποια ιδεολογήματά τους βρίσκουν ακροατήριο και στις γραμμές επίσημων κομμάτων. Ξαφνικά, το μύθευμα για τον «κακό Eβραίο» αναπαράγεται ή έστω γίνεται ανεκτό από ποικίλες πλευρές, πανευρωπαϊκά ενώ, για να σταθούμε στα δικά μας, ο θρύλος για τη γονιδιακή ανωτερότητα των Ελλήνων κάθε άλλο παρά χρυσαυγίτικη αποκλειστικότητα είναι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.