To εμποριο ελπιδων

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες αυτή την στιγμή υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 22.000.000 πρόσφυγες καταγεγραμμένοι, οι οποίοι φιλοξενούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το πρόσφατο δείγμα του εμπορίου ελπίδων το είχαμε εδώ στην Ελλάδα όταν περίπου 300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε άθλιες συνθήκες στην Εύβοια, πληρώνοντας ο καθένας 3.000 δολάρια για την μεταφορά του από την Τουρκία στην Ελλάδα. Είμαστε στην Ευρώπη, ψέλλισαν, όταν έφτασαν στην Ελλάδα.

Η ελπίδα τους ήταν αυτή. Να φτάσουν στην «γη της επαγγελίας», για να συναντήσουν επιτέλους τις συνθήκες ενός καλύτερου μέλλοντος.

Αβέβαιο και αυτό σε μια Ευρώπη που οχυρώνεται και περιορίζει συνεχώς το δικαίωμα του ασύλου.

Οι άνθρωποι αυτοί διωγμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας, ή ακόμα κινδύνων λόγω των απόψεών τους, δεν διστάζουν να ρισκάρουν, ταξιδεύοντας σε άθλιες συνθήκες, με μία μόνη ελπίδα: Να φτιάξουν μια νέα ζωή με καλύτερους όρους.

Θησαυρίζουν οι έμποροι των ανθρώπων και συνήθως δεν πέφτουν στην μέγγενη του νόμου, με αποτέλεσμα πάντα να συνεχίζουν αυτή το επικερδές επιτήδευμα.

Το δράμα των μεταναστών χωρίς χαρτιά θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι τα οιονεί θύματα των καταστάσεων της βαρβαρότητας.

Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.