Το δις εξαμαρτειν ουκ ανδρος σοφου…

Υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι διεξήγαγε διάλογο επί έξι και πλέον μήνες πριν προωθήσει τη δική της ρύθμιση για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών. Έξι μήνες διάλογος για να καταλήξει σε μια ρύθμιση την οποία άλλαξε στο παρά πέντε, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διετύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο. Μια ρύθμιση την οποία απορρίπτουν οι τραπεζοϋπάλληλοι και αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη οι διοικήσεις των τραπεζών. Στο ασφαλιστικό των πιστωτικών ιδρυμάτων η κυβέρνηση κατέληξε σε μια αποτυχημένη ρύθμιση, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, γιατί δεν διεξήγαγε ποτέ πραγματικό διάλογο.

Το ίδιο λάθος κινδυνεύει να κάνει και με το εργασιακό. Εκτός κι αν δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για σκόπιμη επιλογή τακτικής. Το υπουργείο Εργασίας κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα σε διάλογο για αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ωστόσο, εν μέσω θέρους ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος δεν θα γίνει και δεν πρόκειται να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση.

Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας η κυβέρνηση θα υλοποιήσει και πάλι προειλημμένες αποφάσεις, ισχυριζόμενη για μια ακόμη φορά ότι εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους. H πείρα έχει αποδείξει, και η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να το γνωρίζει καλά από την περίοδο 1989- 1993, ότι μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνική και πολιτική συναίνεση δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Αντίθετα ενοχοποιούν και απαξιώνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, πλήττοντας εν τέλει την ελληνική οικονομία. Μονόδρομος για την κυβέρνηση ο ειλικρινής κοινωνικός διάλογος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.