Το 42%

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει η τροποποίηση του εκλογικού νόμου για την εκλογή των δημάρχων και νομαρχών με το 42% των ψήφων δείχνει πως κάπου χάνεται η ουσία του θέματος, η οποία βρίσκεται στο ερώτημα αν με την αλλαγή προάγεται το πολιτικό μας σύστημα και αν ωφελείται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης

Είναι γεγονός πως το νέο σύστημα, αν ισχύσει, ενισχύει και συσπειρώνει τα δύο μεγάλα κόμματα και προπαντός το ισχυρότερο από αυτά, αποθαρρύνει τις διασπαστικές υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, φαινόμενο συνηθισμένο στα ελληνικά δεδομένα, οι οποίες τίθενται στη λαϊκή βούληση είτε για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς την ηγεσία είτε για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος προς τον πολίτη θεσμός. Πορεύτηκε και ανδρώθηκε καλλιεργώντας κουλτούρα συγκλίσεων και συνεργασιών, απαραίτητων για τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Το 42% περιορίζει τις συνεργασίες των δημοτικών παρατάξεων στο δεύτερο γύρο οι οποίες πολλές φορές διαμόρφωναν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα είναι το πολιτικό παιχνίδι να παίζεται μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας ενώ τα άλλα μικρότερα κόμματα τίθενται εκτός της.

Όπως συμβαίνει και στις εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης το 42% πλήττει κυρίως την αριστερά παράταξη η οποία έχει ιστορία και εμπειρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση εξαναγκάζοντάς την σε εκλογικές συνεργασίες κατά τον πρώτο γύρο. Το χειρότερο δε που μπορεί να επιφέρει είναι η διαρροή των ψήφων της προς τα δύο μεγάλα κόμματα.

Γενικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι το 42% κάνει το πολιτικό παιχνίδι περισσότερο ελεγχόμενο από κομματικούς μηχανισμούς. Εκείνο που μένει να αποδειχθεί είναι ότι το κυβερνών κόμμα θα ωφεληθεί όσο τουλάχιστον υπολογίζει

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.