Τι θα γινει με τα αποστραγγιστικα των αναδασμων;

Της έκδοσης

Καθαρισμούς έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο σε ρέματα και κανάλια η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε άλλο σημείο της εφημερίδας μας, με μία όμως εξαίρεση: τα αποστραγγιστικά των αναδασμών, που όπως επανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, μιλώντας την Τετάρτη στο Ράδιο Παρατηρητής, η Περιφέρεια θεωρεί πως ανήκουν στους Δήμους, και άρα αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό τους.

Να θυμίσουμε πως το θέμα της αρμοδιότητας των αναδασμών είχε απασχολήσει τους φορείς μετά τις πλημμύρες στην περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου τον Ιούνιο, με τον Αντιπεριφερειάρχη να σημειώνει, εντός του περιφερειακού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετική επερώτηση, πως τα αποστραγγιστικά ανήκουν στο Δήμο Κομοτηνής, και ρίχνοντας εκεί την ευθύνη για τον μη καθαρισμό τους.

Η αναφορά αυτή είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση του Δήμου Κομοτηνής, με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη να τονίζει πως με τον ν. 4555/2018, τον «Κλεισθένη», οι αρμοδιότητες για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό ρεμάτων και απαλλοτριώσεων χώρων παρά τα ρέματα, έχει περάσει εξ ολοκλήρου στην Περιφέρεια, και πως τεχνικά έργα που κατασκευάστηκαν από Περιφέρειες, τις παλιές Νομαρχίες ή τα Υπουργεία και δεν έχουν αποδοθεί στους Δήμους, ανήκουν στις περιφέρειες.

Μάλιστα είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «το δόγμα ό,τι είναι ορφανό, είναι του Δήμου, δεν ισχύει».

Και αυτό μας φέρνει στο σήμερα, όπου γίνονται καθαρισμοί σε πολλά σημεία, όμως η Περιφέρεια συνεχίζει να αρνείται να αναλάβει τα αποστραγγιστικά, και άρα και το επίμαχο αποστραγγιστικό, το οποίο έχει δημιουργήσει πολλές φορές προβλήματα στην περιοχή.

Όμως ο χειμώνας πλησιάζει, και αυτό βάζει τόσο το Δήμο, όσο και τους κατοίκους της περιοχής, σε σημαντική δυσκολία. Άλλωστε κανένας δεν θα εκτιμήσει ότι καθαρίστηκε το αποστραγγιστικό και από ποιόν, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η άποψή τους θα αλλάξει μόλις επαναληφθούν τα προβλήματα των προηγούμενων ετών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.