Τι γινεται με το νεο εργοστασιο φυσικου αεριου της ΔΕΗ στην Κομοτηνη;

Της έκδοσης

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η ΡΑΕ είχε χορηγήσει στην ΔΕΗ άδεια παραγωγής για δημιουργία μονάδας, ισχύος 665 ΜW στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με μέγιστο βαθμό απόδοσης 63% και με έναρξη λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2024.

Αυτή η είδηση είχε προκαλέσει μια δραστηριοποίηση στην περιοχή, τόσο από φορείς όσο και από τους βουλευτές, με το θέμα να φτάνει μέχρι τη Βουλή.

Από τότε όμως, και με την ενεργειακή κρίση να έχει δείξει τα δόντια της, δεν έχει ακουστεί τίποτα για την συγκεκριμένη επένδυση, την ώρα που η κατασκευή της μονάδας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ συνεχίζεται κανονικά. Η τελευταία εξέλιξη αντίθετα μας έρχεται από την Αλεξανδρούπολη, με την ΔΕΗ να εισέρχεται ως επενδυτής στο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην εκεί ΒΙΠΕ, και το οποίο σχεδιάστηκε από την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου.

Να θυμίσουμε πως σε απάντησή της το 2021 σε ερώτηση του βουλευτή κ. Δημήτρη Χαρίτου, η ΔΕΗ είχε απαντήσει πως η οριστική απόφαση για την επένδυση αναμένεται να ληφθεί από τη ΔΕΗ αφού συνεκτιμηθεί το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο και η πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον για την σημερινή κατάσταση, είχε η απάντηση της ΡΑΕ, που τόνιζε πως ανάμεσα στις έξι αδειοδοτημένες μονάδες με Φυσικό Αέριο με προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, βρισκόταν η μονάδα της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή και της DAMCO στην Αλεξανδρούπολη, όχι όμως η μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή.

Μάλιστα εκτιμούταν πως με τις δυνατότητες απορρόφησης της ισχύος από το σύστημα, δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί η κατασκευή όλων των ανωτέρω Μονάδων.

Αν λάβουμε υπόψη πως από όσο γνωρίζουμε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχει υποβληθεί για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, είναι εύλογο να υπάρχει προβληματισμός, αν όχι για την κατασκευή της νέας μονάδας, αλλά για τον χρόνο που αυτή θα κατασκευαστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.