Θρακη, Οκτωβριος 2023

Ζωή – Τέχνη: Εκλογές στα σύνορα

Χειροπέλεκυς, μπορεί και πάνω από 1.000.000 χρόνια. Η ζωή – τέχνη.  Εκτίθεται σε μια μεγάλη έκθεση στην Αθήνα.  Από ολόκληρο τον κόσμο. Οι άνθρωποι έφτιαχναν, σημάδευαν. Οι εκλογές, όταν εξασκούνταν στην Αθήνα, χρησιμοποιούσαν όστρακα, με το χάραγμα ψήφιζαν την επιλογή τους. Μα θα μου πεις οι εκλογές δεν είναι υποκείμενα, είναι διαδικασία. Ξεκινά από ποιος/ποια είμαι, ποιος είναι ο στόχος μου στη ζωή που ζω, πώς η επιλογή προοδεύει και τη ζωή μου και τη ζωή. Μα θα μου πεις οι εκλογές δεν είναι χάραγμα. Και βέβαια είναι.

Όταν ένα εργαλείο επιβιώνει εκατοντάδες αιώνες, είναι και αρχείο του εαυτού του και των αποτελεσμάτων. Το υλικό φυσικό, από τη φύση. Λες να συνδέεται με τη μητρότητα; Η μητρότητα είναι μια διαδικασία φυσική που στηρίζεται στην επιλογή. Μια άλλου είδους εκλογή. Συνδέεται με τις αρχικές ερωτήσεις σε αυτό το κείμενο. Αν ο τόπος που με γέννησε είναι η γη, τότε ψηφίζω και για τη γη. Ολόκληρη με τους ανθρώπους εντός της.

Ψηφίζω ανθρώπους και πώς συνδέονται με τη γη. Γη είναι και η Αγία Γραφή και το Κοράνι και η Τορά. Γιατί, πιστεύοντας στις ιστορίες του Θεού, ανιχνεύω και τη σχέση μου μαζί του. Οι ιστορίες των Γραφών είναι και υπέροχες και ανατρεπτικές. Διαβάζω σημαίνει ανοίγω εμένα στην αγκαλιά των λέξεων. Η Θράκη είναι στα σύνορα, άρα ψηφίζουν τα σύνορα. Δηλαδή οι γραμμές του τέλους. Το τέλος εμπεριέχει την αρχή. Όταν τελειώνεις την ανάγνωση των Γραφών φτάνεις στο τέλος. Χωρίς το τέλος δεν υπάρχει αρχή.

Η θητεία των εκλεγμένων έχει αρχή και τέλος. Θα μπορούσε να λάβει υπόψη της τη γνώση των Γραφών. Τα σύνορα είναι και μια Γραφή που διαβάζεται συνεχώς. Οι λέξεις που τα αποτελούν γράφονται, δεν γράφονται. Οι εκλεγμένοι βοηθούν τις λέξεις να γραφούν. Η ποιότητα των λέξεων είναι η θητεία τους.Οι αναγνώσεις του Θεού συνδέονται με τη γη. Και όταν παράγει και όταν είναι καμμένη. Ειδικά τότε, ο κάθε σπόρος που μπορεί να φανεί γίνεται πολύτιμος. Από όλους, σε όλους.

Ο χειροπέλεκυς δεν χρησιμοποιείται πια. Η έννοιά του όμως παραμένει. Η λειτουργικότητα του εργαλείου και το αποτέλεσμα που επιφέρει. Χρειαζόμαστε την επιβίωση των εννοιών, δηλαδή των λέξεων. Όταν ψηφίζουν τα σύνορα, ψηφίζουν οι λέξεις. Η/οι γλώσσα/γλώσσες. Ποιες είναι οι λέξεις που θα χαραχθούν στα νέα όστρακα;

*Η Χριστιάνα Λαμπρινίδη είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.