Θεματα για την επομενη των εκλογων #not

Της Έκδοσης

Είναι πραγματικά εντυπωσιακά ελλιπής η ατζέντα τόσο των πολιτικών κομμάτων πολύ δε περισσότερο του μιντιακού τοπίου, όπως αυτό διαμορφώνεται ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Και αυτό γιατί την ώρα που η Ροδόπη, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της, αποτελεί πρωτοσέλιδο θέμα και πρώτη είδηση σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και πάσης φύσεως ρεπορτάζ ως άλλη προσφάτως ανακαλυφθείσα «Αμερική» υπάρχουν ειδήσεις που ελάχιστο χρόνο κερδίζουν τόσο στα προαναφερθέντα δελτία και ρεπορτάζ και κατ’ επέκταση ελάχιστα κατορθώνουν να «φτάνουν» στα αυτιά και τα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

Είναι λοιπόν ενδιαφέρον το πως ήδη μέσα σε ένα μόλις 24ωρο είχαμε κάποιες αποφάσεις που θα μπορούσε κάποιος να πει, διασκεδάζοντας στο μέτρο του δυνατού, ότι «επιβεβαιώνουν» τα περί δύσκολου μέλλοντος για το οποίο μίλησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη πριν λίγες ημέρες από την Ροδόπη. Αν και μέχρι σήμερα έχει γίνει σαφές το διαφορετικό περιεχόμενο των δικών της δηλώσεων.

Για να επανέλθουμε ωστόσο στα περί του δύσκολου σύντομου μέλλοντος, αρκούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και στο ίντερνετ που ενέκρινε μόλις χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δια της έγκρισης της αλλαγή του κανονισμού ώστε να επιτραπεί η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων.

Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά περαιτέρω αυξήσεις στους ήδη υπέρογκα αυξημένους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, πολύ δε περισσότερο στο ίντερνετ, όπου πάμε μάλλον για «πρωταθλητισμό» καθώς είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως η χώρα μας συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια μεταξύ των κρατών με τα ακριβότερα τιμολόγια για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις λοιπόν θα δίνουν, μετά τις εκλογές (sic), το δικαίωμα σε κάθε προμηθευτή να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγιά του ανάλογα με το ύψους του πληθωρισμού που θα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Μέχρι όμως να φτάσουμε στην λειτουργία των τηλεφώνων αλλά και το διαδικτύου, προηγείται το ρεύμα, απαραίτητο για αμφότερα, που όπως επίσης ανακοινώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα από 1η Οκτώβρη επιστρέφουμε, από άποψη τιμολογιακής πολιτικής, σε «κανονικότητα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι σύμφωνα και με τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων μετά την 1η Οκτωβρίου, οπότε καταργούνται τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν από πέρυσι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – μας αποχαιρετά δηλαδή η επιδότηση του κράτους στα τιμολόγια αλλά και η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων, καθώς και η επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών –  και θα τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (κυμαινόμενα ή σταθερά) στην λογική των προ κρίσης δεδομένων.

Και όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – αν και τα βλέπουμε και μόνοι μας στα ράφια των σούπερ μάρκετ –η τελευταία δόση του market pass είναι θέμα ημερών, οι αυξήσεις στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συνεχίζονται και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά που αγγίζουν ανά περιπτώσεις ακόμα και το 30%.

Και αυτά συνθέτουν την μόλις «χθεσινή» ατζέντα των θεμάτων που ναι μεν γνωστοποιήθηκαν αλλά ελάχιστα κοινοποιήθηκαν και για τα οποία ωστόσο ουδεμία, σχεδόν, αναφορά – απάντηση σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων για την αντιμετώπισή τους, ακούσαμε από πλευράς όσων διεκδικούν την ψήφο μας στις 25 Ιουνίου.

Δεν πειράζει όμως, θα μας τα πούνε λογικά όλα μετά τις εκλογές! Είναι άλλωστε ζητήματα προτεραιοποίησης!

Τα συμπεράσματα δικά σας!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.