Θα γινουμε μονιμος η προσωρινος ενεργειακος κομβος;

Της Έκδοσης

Οι προθέσεις για τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στην περιοχή αυξάνονται και πληθύνονται. Το ίδιο και το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, βοηθούντος του δικτύου φυσικού αερίου η δημιουργία του οποίου προχωρά. Συνολικά για τη Θράκη άλλωστε ένα από τα πάγια αφηγήματα που εξέθρεψαν το μέλλον αυτού του τόπου ήταν η μετατροπή σε ενεργειακό κόμβο (και διαμετακομιστικό, αλλά αυτός ξεχάστηκε κάπου στα διόδια της Μουσθένης).

Σίγουρα το αφήγημα είναι ιδιαιτέρως θελκτικό, ειδικά σε μια περιοχή που διψά για ανάπτυξη και μαστίζεται από ανεργία. Έτσι όμως όπως σκιαγραφείται από τις παραπάνω προθέσεις θα πρέπει να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας αν είναι μια πραγματικά βιώσιμη διέξοδος για τον τόπο. Άλλωστε έχουμε να δείξουμε μια ολόκληρη βιομηχανική γεμάτη εργοστάσια που σαπίζουν, για να αποδείξουμε την προσωρινότητα ανάπτυξης που κάποτε φάνταζε αδιαπραγμάτευτη.

Σε ένα πλανήτη που οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια όλο και αυξάνονται και η τεχνολογία γύρω από τον τομέα διαρκώς αναπτύσσεται, εξελίσσεται, αναθεωρείται με ρυθμούς σαφώς μεγαλύτερους από το παρελθόν αξίζει άραγε να τα ποντάρουμε όλα στο «χαρτί» της ενέργειας για την ανάπτυξη του τόπου; Το ερώτημα δεν το έχουμε απαντήσει ακόμα και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Άλλωστε να θυμίσουμε, πως το Φυσικό αέριο, αποτελεί μεταβατικό καύσιμο για την καθαρή ενέργεια, κάτι που θέτει υπό αίρεση τόσο τα εργοστάσια, ακόμα και τους αγωγούς που ακόμα κατασκευάζονται.

Πέρα όμως από τις δικές μας άσχημες εμπειρίες αποβιομηχανοποίησης, το πείραμα με την ξεπερασμένη ανάπτυξη που βασίστηκε στην ενέργεια το βλέπουμε εν εξελίξει λίγο παραδίπλα από την περιφέρεια μας, στη Δυτική Μακεδονία. Εκεί που η αναγκαία απολιγνητοποίηση δημιουργεί πολλές κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις στην τοπική κοινωνία. Μήπως η εν λόγω περίπτωση είναι μια προβολή του μέλλοντος και της δικής μας περιοχής;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.