«Τεταρτο κουδουνι», Φεστιβαλ Μαρωνειας-Σαπων και Χρηστος Χαρτοματσιδης

Το παρακάτω σχόλιο το κατεβάσαμε από το totetartokoudouni.blogspot.gr, που διατηρεί ο Γιώργος Σαρηγιάννης, ο γνωστός σχολιαστής-κριτικός θεάτρου που οι θιασώτες του τύπου τον θυμούνται από την ομώνυμη στήλη που διατηρούσε στα «Νέα». 

Σ’ αυτό γράφει τα ακόλουθα: 

«“Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα παρουσιάσει, σε μετάφραση Δημήτρη (σ.σ. που λέγεται Διονύσης) Καψάλη […]”. Και πιο κάτω: “Ο Αλέξανδρος Ρήγας θα ανεβάσει τον ‘Πυγμαλίων’ του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω”. Τα διάβασα σε είδηση, υπογραμμένη μάλιστα -που δεν είναι είδηση, καθώς όλα που περιλαμβάνει έχουν ξαναγραφτεί αλλού αλλά ας μην το πιάσουμε αυτό το θέμα που επαναλαμβάνεται διαρκώς και υποτροπιάζει γιατί καίει… -σε ιστότοπο που ασχολείται με τον πολιτισμό και που ’χε ξεκινήσει ευοίωνα. Εκεί είχα διαβάσει και τη γενική “της Αργυρούς” που σας έγραφα στο «Τέταρτο Κουδούνι», στις 23 Ιουνίου… Μήπως, εκτός απ’ τον πολιτισμό, ο ιστότοπος θα πρέπει ν’ ασχοληθεί και με τη γραμματική;»
 
Τώρα πώς και μας ήρθε και αναφερόμαστε στον Σαρηγιάννη και στις παρατηρήσεις του για ορθογραφία και πραγματολογικά δεδομένα σε θέματα πολιτισμού; Γιατί μας απελευθέρωσε από τα εσωτερικά σφοδρά λειτουργούντα αυτολογοκριτικά πλαίσια, και παρείχε χώρο στις λέξεις που κρατάμε μέσα μας δέκα και περισσότερες ημέρες…
 
Από την προδημοσίευση της σελίδας «Φεστιβάλ Μαρωνείας-Σαπών» στο fb για την παράσταση «Εμείς τους ονομάζουμε Γαλάτες», στις 19 Αυγούστου, με το: «πέρσι ξεκινήσαμε με τον «Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου». Φέτος συνεχίζουμε με το έργο των Τάσου Χαροματζίδη και Jack Harte «ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΑΛΑΤΕΣ», αλλά και την επακολουθήσασα δημοσιοποίηση με το πέρας της παράστασης, όπου η συγκεκριμένη σελίδα γράφει: «Το έργο των Τάσου Χατροματζίδη και Jack Harte, έργο πρωτόλειο ειδικά γι αυτήν την παράσταση, δουλεμένο με άριστο τρόπο από το Τμήμα Ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής μάγεψε τους θεατές που το γέμισαν ασφυκτικά. Ήταν οι περισσότεροι που φιλοξενήθηκαν σε παράσταση μετά την πρώτη εκείνη ιστορική μέρα της επανάχρησης…». Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης και τις δυο φορές γράφεται και Τάσος και Χ…τζίδης, από ομόηχο Χαρτοματζίδη πιθανώς. Το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν θεώρησε ούτε αναγκαίο να το σχολιάσει ούτε το σημαντικότερο να το διορθώσει, όπως το ίδιο εκκωφαντική είναι και η χρήση του επιθέτου πρωτόλειος, στη θέση του πρωτοτύπου, του νέου έργου…
 
Ε, ως φορείς του πολιτισμού, ως Οργανωτικές Επιτροπές Φεστιβάλ, καλό είναι λίγο παραπάνω να προσέχουμε… Παιδεία, πολιτισμό προσφέρουμε… Και να’ χαμε και πολλούς συγγραφείς στον τόπο μας, τόσο ώστε να είναι δύσκολο να τους μάθουμε!!! Τ.-Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.