Τα μυστηρια του δρομου της Μαρωνειας

Της έκδοσης

Ένα άρθρο με τίτλο «Η μοναδικότητα της Μαρώνειας» εμφανίστηκε διαδικτυακά την Παρασκευή στο Βήμα Science, και μέχρι εδώ, όλα καλά. Πάντα είναι θετικό να αναδεικνύεται ο τόπος.

Το άρθρο όμως, παρά τους τίτλους του, ασχολείται περισσότερο με τον δρόμο που κατασκευάζεται στην περιοχή, και μόνο σε σύνδεση με αυτόν.

Η αλήθεια είναι πως από την φωτογραφία του το άρθρο μας ανησύχησε, μιας και η Ρωμαϊκή αγορά που απεικονίζεται χαρακτηρίζεται σπίτι του 3ου π.Χ. αιώνα, αλλά αυτά συμβαίνουν.

Το άρθρο εκφράζει πολλές επιφυλάξεις για την κατασκευή του νέου δρόμου, σε συνδυασμό με την ακτή της Μαρμαρίτσας, και περιέχει την πρόταση, προφανώς του συντάκτη μιας και το άρθρο είναι κενό οποιασδήποτε πηγής, να σταματήσουν οι εργασίες στο δρόμο και να μείνει χωμάτινος (όλος; Μόνο το κομμάτι από την περιοχή της Μαρώνειας; δεν διευκρινίζεται) να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο γεωπάρκο, τόσο γύρω από το σπήλαιο της Μαρώνειας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, επικαλούμενος μελέτη του 2006.

Η πρόταση για το γεωπάρκο είναι παλιά, και έχει εκφραστεί επανειλημμένως από κατοίκους της περιοχής, αν και η αλήθεια είναι πως, όταν δεν μπορούμε καν να φτιάξουμε ένα δρόμο που θα περνά από την  περιοχή, αλλά και να αναδείξουμε το σπήλαιο της Μαρώνειας μόνο του, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο.

Η ιδέα δεν είναι κακή, αυτό που μας προβληματίζει είναι πως ακριβώς ο δρόμος, μια λωρίδα 4 μέτρων (στο μέγιστο) αποκλείει αφενός την ανάπτυξη σε αυτό το πλαίσιο του σπηλαίου της Μαρώνειας, η ευρύτερη περιοχή του οποίου δεν έχει καμία σχέση με αυτόν, αφετέρου στην περιοχή της Μαρμαρίτσας, όπου τίποτα δεν εμποδίζει την δημιουργία διαδρομών για όσους θέλουν να επισκεφτούν την γύρω περιοχή. Μάλιστα όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, ακριβώς αυτός είναι ο σχεδιασμός της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Άλλωστε από σχέδια και ιδέες, η περιοχή βρίθει, από πόρους πάσχουμε. Αν μάλιστα ο ιδιοκτήτης του Βήματος αποφασίσει να προσθέσει στις δωρεές του την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου πάρκου, δεν νομίζουμε να έχει κάποιος κανένα πρόβλημα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.