Τα κυκλωματα στην υγεια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης αποκαλύφτηκε από τη διοίκηση του OΓA κύκλωμα, που φρόντιζε να χορηγεί κατ’ επανάληψη ιατρικά είδη σε ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο οι τελευταίοι να γνωρίζουν τίποτα. Στην ουσία δηλαδή ανενόχλητα κάποιοι λυμαίνονταν τα ασφαλιστικά ταμεία και έβαζαν στην τσέπη τους αρκετές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Επανειλημμένως γίνονταν λόγος ότι η διαχείριση στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ήταν προβληματική και η αύξηση των δαπανών ήταν, χρόνο με τον χρόνο, ανεπίτρεπτη. H πραγματικότητα, όμως, που πλέον έχει διαμορφωθεί δείχνει να είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη και έχει σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ.

Φαίνεται πως στην Ελλάδα τα μέσα προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα επί του θέματος είναι περιορισμένης εμβέλειας. Προεκλογικά ο κ. Καραμανλής δεσμευόταν ότι θα θέσει τέλος στις αλόγιστες δαπάνες και ότι στόχος του ήταν το νοικοκύρεμα του κράτους. Το θέμα όμως είναι όπως και σε πολλά άλλα θέματα άλλα υποσχόταν και άλλα σήμερα πράττουν. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών τους μόνο θετικά δεν είναι.

Περιπτώσεις όπως αυτή του Έβρου και της Ροδόπης δείχνουν ότι πολλά χρήματα χάνονται εξαιτίας των κυκλωμάτων κάποιων επιτήδειων που έχουν βρει πηγές εύκολου πλουτισμού. Και αυτή η πληγή πρέπει να κλείσει άμεσα. Και αυτό θα γίνει με αποφάσεις τολμηρές εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας. Για να μη μείνουμε μόνο στα λόγια περί νοικοκυρέματος του κράτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.