Τα Μπογιαλικια… καλα κρατουν

Της έκδοσης

Η παρουσίαση του νέου πονήματος του Γιώργου Κουφάκη «Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2022), την Κυριακή 21 Αυγούστου στο προαύλιο της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Ξυλαγανής, σε διοργάνωση των εκδόσεων Παρατηρητής της Θράκης και του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής (βλ. σχετικό ρεπορτάζ εδώ), αλλά και η θερμή υποδοχή που έλαβε από τον κόσμο αποτελούν περίτρανες αποδείξεις πως η παράδοση και το ενδιαφέρον γι’ αυτήν καλά κρατούν… και δη για τους Μπογιαλικιώτες, την ιστορία και τη διάλεκτό τους.

Το ενδιαφέρον αυτό ευτυχώς δεν είναι καθόλου επιφανειακό ούτε πρόσκαιρο, αλλά αποκρυσταλλώνεται εδώ και χρόνια και με δράσεις του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και συγκεκριμένα χάρη τις προσπάθειες της Ομότιμης Καθηγήτριας του ΤΕΦ/ΔΠΘ κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή, του Επίκουρου Καθηγητή του ΤΕΦ/ΔΠΘ κ. Ασημάκη Φλιάτουρα, κ.ά., και με έρευνες και με την κυκλοφορία σχετικών πονημάτων που έρχονται να ενισχύσουν τη μέχρι πρότινος περιορισμένη βιβλιογραφία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το βιβλίο του κ. Κουφάκη.

Η λατρεία του κ. Κουφάκη για τα Μπογιαλικιώτικα, τη μητρική του γλώσσα και την παράδοση ξεχειλίζει στις σελίδες του βιβλίου του, όπως και το πάθος του για την έρευνα, ένα πάθος το οποίο μοιράζεται  μάλιστα με πάρα πολλούς συντοπίτες του, και όχι μόνο –αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που υπάρχει αποταμιευμένη ολόκληρη η εισήγηση του κ. Κουφάκη από την εκδήλωση στον ιστότοπο της εφημερίδας–, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, δεν έλειψαν να αποζητούν ιστορίες και αφηγήσεις στα Μπογιαλικιώτικα, αλλά και να καταθέτουν ποικίλα ερωτήματα για να γνωρίσουν καλύτερα την παράδοση των προγόνων τους.

Το πάθος αυτό ωστόσο δεν περιορίζεται ούτε μόνο στα γεωγραφικά όρια του Οικισμού, μιας και η παράδοση και η διάλεκτος του τόπου τυγχάνει αντικείμενο μελέτης και από ερευνητές εκτός αυτού, αλλά ούτε μόνο στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Απτό παράδειγμα, ο νεαρός και δραστήριος φιλόλογος Κάρεν Χαναγκιάν που στηρίζει παντοιοτρόπως τον Οικισμό και την αναβιωμένη Βιβλιοθήκη του, αλλά και ο οποίος αρέσκεται στη μελέτη της γλωσσικής διαλέκτου του. Ο κ. Χαναγκιάν θα παρουσίαζε τις εντυπώσεις του για το βιβλίο στην εκδήλωση της Κυριακής. Δυστυχώς, όμως, ο θάνατος του λατρεμένου του πατέρα Χατσίκ Χαναγκιάν, δεν του επέτρεψε να παραβρεθεί. Στον ίδιο και στους οικείους του εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.