Συγχωνευσεις ΔΕΥΑ προανηγγειλε ο Χατζηδακης
Νέος γύρος αντιπαράθεσης αναμένεται να έλθει από Σεπτέμβριο για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ. Ένα 24ωρο μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα της λειψυδρίας (που δεν μας έκανε και πολύ σοφότερους) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επανέφερε τα περί συγχωνεύσεων.
«Σήμερα έχουμε 739 φορείς που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση. Πρέπει να δει κανείς το θέμα με πιο ολιστική ματιά» είπε ο κ. Χατζηδάκης και προανήγγειλε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση, τους ΤΟΕΒ, τους ΓΟΕΒ.
Για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα συγχωνεύσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία που έχει έναν φορέα για το νερό ενώ θύμισε πως «κι εμείς στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 προχωρήσαμε στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών με μία εταιρεία».
Αυτή η τελευταία αναφορά θα πρέπει να χτυπάει σε όλους μας καμπανάκι, γιατί ενώ πράγματι ΔΕΗ και ΟΤΕ ήταν κρατικό μονοπώλιο και παρείχαν φθηνές υπηρεσίες. Ύστερα ήρθε όμως η ανάγκη για άνοιγμα της αγοράς. Μας είπαν ότι ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς θα λειτουργήσει «σε όφελος των καταναλωτών» και έτσι τώρα βλέπουμε όλοι τα απτά αποτελέσματα στους λογαριασμούς που λαμβάνουμε.
Μάλιστα ειρήσθω εν παρόδω αξίζει να θυμίσουμε ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτό που ονομάζεται ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έχει επομένως το know how για όλα αυτά.
Και επειδή ο αντιπρόεδρος δεν είναι κανένας «χθεσινός», έσπευσε στην ίδια συνέντευξη να μας καθησυχάσει πως δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ακόμα και να θέλαμε δεν θα μπορούσε να γίνει. Υπάρχει από το 2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είπε όχι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ» μας είπε ο υπουργός.
Βέβαια και εδώ θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει το προηγούμενο παράδειγμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, όπου με μια «μαγική» ερμηνεία το απαγορεύεται του Συντάγματος έγινε επιτρέπεται. Τι μας εμποδίζει λοιπόν και τώρα; Εδώ ολόκληρο Σύνταγμα ξεπεράσαμε σε μια απόφαση του ΣτΕ θα κολλήσουμε; Θα βρεθούν κι εδώ τα φωτεινά μυαλά που με μια μελέτη τους θα δώσουν την εναλλακτική.
Ακόμα και να είχαμε καλή πίστη και να θέλαμε να πιστέψουμε τον κ. Χατζηδάκη το παρελθόν δεν τον βοηθά καθόλου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
