Στριβειν της ενεργειακης κρισης… μεσω πυρηνικης ενεργειας;

Της έκδοσης

Συνομιλίες με την Ελλάδα, για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης ανακοίνωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ.

Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το πού θα χωροθετηθεί το εργοστάσιο, αλλά είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV ότι θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια, όμως η νέα βουλγαρική κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι.

Στη Βουλγαρία η είδηση έχει δημιουργήσει συζήτηση για την αναβίωση της δημιουργίας δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου, κοντά στο Μπελένε, ένα νησί στη μέση του Δούναβη, στα σύνορα Βουλγαρίας Ρουμανίας.

Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής πηγής ηλεκτρισμού, προϋπήρχε της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, που γίνεται πιο έντονη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως πλέον φαίνεται να μπαίνει στη συζήτηση.

Πολλοί είχαν θεωρήσει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είχε μέλλον, μετά το τελευταίο ατύχημα στη Φουκοσίμα, αλλά φαίνεται πως η ανάγκη της Ευρώπης για ενέργεια, είναι μεγάλη, όπως φαίνεται από την πρόσφατη προσπάθεια να χαρακτηριστεί «πράσινη» η Πυρηνική ενέργεια.

Για την κίνηση αυτή υπάρχουν υποστηρικτές, και διαφωνούντες, όμως μέχρι σήμερα έχουμε δει πως η ενεργειακή πολιτική, σε όλες τις χώρες, δεν καθορίζεται από ρεαλισμό ή ορθή προσέγγιση, ιδιαίτερα όσο αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά από σπασμωδικές κινήσεις, που καθορίζονται όχι από την επιστήμη ή την κατάσταση του περιβάλλοντος, του ενεργειακού δικτύου κτλ., αλλά από πολιτικές επιλογές.

Φαίνεται λοιπόν, αν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Βουλγαρία, πως θα είναι σαν να μην έχουμε πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα, αλλά θα έχουμε, με όλα τα αρνητικά που αυτό ενέχει, που είναι αρκετά όσο μακριά και αν θεωρούμε πως βρίσκεται ο σταθμός (το νέφος του Τσέρνομπιλ έφτασε και στην Ελλάδα) και πως μπαίνουν αυτά στη ζυγαριά της ενεργειακής αυτάρκειας και ανεξαρτησίας. Η απάντηση για κάποιους, υπέρ ή κατά, είναι εύκολη, για άλλους, όχι τόσο.

Απλά φοβόμαστε πως η εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου, σε μια γειτονική χώρα, θα είναι μια αφορμή για την ελληνική κοινή γνώμη, να αποφύγει τη σοβαρή συζήτηση, και να αποδοθεί στις γνωστές, και εν τέλει ατελέσφορες, κορώνες. Και ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν χωρούν ασόβαρες προσεγγίσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.