Στον αερα η ψυχιατρικη μεταρρυθμιση

Στον «αέρα» βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Άμεσο κίνδυνο να βάλουν λουκέτο εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν τα διάφορα κέντρα υποστήριξης ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα.

Όπως προκύπτει από την συνέντευξη που παραχώρησε στον ΠτΘ ο Υπεύθυνος της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων καθηγητής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την ευθύνη ικανοποιητικής περίθαλψης σε ένα μεγάλο ποσοστό ψυχιατρικών ασθενών.

Μήπως λοιπόν οι ψυχικά άρρωστοι θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Γι’ αυτό και η μέριμνα της πολιτείας γι’ αυτούς είναι ανεπαρκής, απρόθυμη και μίζερη;

Το ερώτημα που προκύπτει επίσης είναι γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα κοινοτικά προγράμματα στο βαθμό που έπρεπε ώστε να επωφεληθούν οι ασθενείς.

Ο ψυχικά άρρωστος δεν είναι ένα βίαιο, αλόγιστο, ανίκανο να δημιουργήσει και να εργαστεί άτομο. Με την κατάλληλη μέριμνα, την οικογενειακή και την κοινωνική στήριξη, την ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή, τα άτομα με ψυχική νόσο μπορούν να δημιουργήσουν.

Εγκληματεί η κυβέρνηση με την αναλγησία της. Γιατί η εγκατάλειψη αυτών των ατόμων από πλευράς πολιτείας μόνο ως έγκλημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η πολιτική της ψυχοκοινωνικής φροντίδας των αναγκών των ατόμων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας μέσω της ανάπτυξης του αναγκαίου αριθμού υπηρεσιών στην κοινωνία, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί σαν κοινωνική πολιτική από την παρούσα κυβέρνηση.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.