Σοφουλη οπως… Διονυσιου Αρεοπαγιτου;

Της Έκδοσης

Η οικία που φαίνεται στη φωτογραφία, είναι η ονομαζόμενη οικία του Πρόκλου, η οποία βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, κάτω από το βλέμμα της Ακρόπολης.

Η οικία είναι εν μέρει ορατή, και ενώ είχε εντοπιστεί από προηγούμενες εργασίες στην οδό, αποκαλύφθηκε ξανά το 2003, κατά τις εργασίες πεζοδρόμησης που πραγματοποιούνταν εκείνη την εποχή.

Η μισή κατοικία βέβαια βρίσκεται κάτω από σύγχρονα κτίρια. Όμως αναπτύχθηκε ένα σχέδιο για την προστασία του χώρου, που καλύφθηκε προσεκτικά, όμως εκεί που βρισκόταν οι τοίχοι του, έγινε μια προσεκτική διαμόρφωση, ώστε αφενός να φαίνεται το ανάγλυφο της οικίας, αφετέρου να προστατευτεί αρχαιολογικά το υπόλοιπό της.

Γιατί μιλάμε για την συγκεκριμένη οικία; Γιατί κάτι ανάλογο σχεδιαζόταν να γίνει στη Σοφούλη, ώστε ο δρόμος να λειτουργεί αλλά να είναι εμφανές και το ανάγλυφο του Κάστρου, το οποίο καταστράφηκε για να περάσει ο δρόμος, και  τώρα θα εμφανιζόταν ξανά.

Δυστυχώς προς το παρόν, θα πρέπει να αρκεστούμε στους κόκκινους κυβόλιθους, που αναδεικνύουν το πού βρίσκεται το κάστρο, παρόλο που για να φανεί κατά πόσο η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι επιτυχημένη, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε στο τέλος, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα γύρω από το δρόμο.

Υποτίθεται, πως αν γίνει ποτέ η Σοφούλη πεζόδρομος, θα αναδειχθεί το συγκεκριμένο κομμάτι, όπως και το κομμάτι που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Σοφούλη, κοντά στο ΡΕΞ.

Αν…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.