Σε αυτους τους δυσκολους καιρους…

…αξίζει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία, απόκτημα ευγενές των ανθρώπων, δεν προβαίνει σε κυνήγι μαγισσών, δεν περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών της, περιφρουρεί τα δικαιώματα του Ανθρώπου, των εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων και αντιπροτάσσει την αντίληψη της δίκαιης δίκης, έναντι όσων προβαίνουν σε θηριώδη εγκλήματα κατά του ανθρώπου.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αξίζει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία, κτήμα αγώνων και θυσιών, δεν περιχαρακώνεται και δεν διεξάγει ιερούς πολέμους.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η απάντηση στην τυφλή βία και στην τρομοκρατία επιτυγχάνεται με ενδυνάμωση των ανοιχτών κοινωνιών και διεύρυνση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στους καιρούς της κρίσης σαν τους σημερινούς, η Δημοκρατία δεν μιλά με όρους μεταφυσικούς και δεν πριμοδοτεί την σύγχυση των ιδεών.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι ανάγκη να ξαναέρθουν στην επιφάνεια όλα εκείνα τα στοιχεία που κατέστησαν την Δημοκρατία, μακράν κάθε άλλου, το καλύτερο πολίτευμα στον κόσμο.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρήσιμο είναι να μην ομιλούμε για συγκρούσεις πολιτισμών, ούτε για ιστορικές ρεβάνς.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δάνειον εσαεί των ανθρώπων παραμένει η δημοκρατία, αρκεί εκείνοι με σοφία να διαχειρίζονται τα κοινά πράγματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.