Σχετικα με την απογραφη των δημοσιων υπαλληλων

«Κράτος της καταστολής, της ΕΕ-φρούριου και του ΝΑΤΟ των επεμβάσεων, της παρηγοριάς της θρησκείας αλλά όχι της παιδείας, της υγείας, της έρευνας»

Δημοσιεύτηκαν στις 16 Μαρτίου τα τρέχοντα στοιχεία απογραφής του Δημόσιου τομέα. Και η πρόχειρη ακόμα μελέτη των στοιχείων ρίχνει φως σε σημαντικά ζητήματα:
 
Τόσο η αρχική απογραφή (692.000) και η σημερινή (567.000) αποτελούν επιχείρημα του κόσμου της εργασίας απέναντι στα ιδεολογήματα νεοφιλελεύθερων, κουαρτέτου και μεγαλοεργοδοτών που στοχοποιούν το δήθεν τεράστιο δημόσιο με στόχο τη διάλυση των δημόσιων δομών και την εκχώρησή τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Η συμμετοχή του δημοσίου στο χάρτη εργασίας της χώρας είναι μικρότερη σε ποσοστό από σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ.
 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά το 1/5 (-126.000) με τη μισή μείωση να συμβαίνει μετά το 2012 (2012 – 2015 μείωση 62.000). Δηλαδή παραμένει σταθερός ο ρυθμός μείωσης προσωπικού εδώ και έξι χρόνια. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός πως η μείωση αυτή έχει συμβεί:
 
Ι) Σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς: Όλο το δημόσιο έχασε 62.000 υπαλλήλους μεταξύ 2012-2015. Όμως η μείωση αυτή αφορούσε συντριπτικά την εκπαίδευση (-18.000), την υγεία (-14.000), τους ΟΤΑ (-12.000) και τα ασφαλιστικά ταμεία (-3.000) δηλαδή όλες τις δομές που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες!
ΙΙ) Σχεδόν καθόλου σε δυνάμεις καταστολής (-1.000) ανεξάρτητες αρχές (-78) και περιφερειακές διοικήσεις (+4).
 
Δηλαδή ενώ αποδομείται συστηματικά ο δημόσιος χαρακτήρας κρίσιμων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια) παραμένει αλώβητος ο σκληρός πυρήνας του κράτους ως εργαλείο επιβολής και υλοποίησης των αντεργατικών, αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και καταστολής των κινητοποιήσεων.
 
Χαρακτηριστική για τις στοχεύσεις κυβερνώντων, ΕΕ, ΔΝΤ, κουαρτέτου, ΝΑΤΟ και εργοδοσίας είναι η κατανομή (ποσοτικά ανά κατηγορία) των δημοσίων υπαλλήλων) σήμερα:
 
Περισσότεροι είναι οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας από τους εκπαιδευτικούς, περισσότεροι είναι οι κληρικοί από τους γιατρούς, περισσότεροι οι δικαστές από το άθροισμα των κατηγοριών του ερευνητικού προσωπικού!.
 
Κράτος της καταστολής, της ΕΕ-φρούριου και του ΝΑΤΟ των επεμβάσεων, της παρηγοριάς της θρησκείας αλλά όχι της παιδείας, της υγείας, της έρευνας… Οι προτεραιότητες είναι νομίζω ορατές.
 
*Ο Στέφανος Μακρυγιάννης είναι εκπαιδευτικός, αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ροδόπης  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.