«Ψωμι, Παιδεια, Ελευθερια»

Διαδηλώνουν σήμερα οι φοιτητές σε 20 πόλεις της Ελλάδας δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην προσπάθεια που γίνεται για πλήρη υποταγή της παιδείας στο κεφάλαιο αλλά και στην υποβάθμιση των σπουδών τους. Και βέβαια εκείνο που είναι αξιοσημείωτο αφορά στο γεγονός ότι την σημερινή κινητοποίηση την αποφάσισαν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των φοιτητών και των σπουδαστών αμέσως μετά τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 15ης Μάρτη.

Η σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση, και πιο συγκεκριμένα στην ανώτατη βαθμίδα της, δεν ικανοποιεί κανέναν. Συγχρόνως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει και θα κορυφωθούν με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα οδηγήσουν την παιδεία σε χειρότερη κατάσταση. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 σημαίνει ωμή καταπάτηση του δημόσιου χαρακτήρα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Αυτή η απώλεια του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα των ιδρυμάτων υπήρχε έστω και τυπικά ως τώρα, και δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από ισχυρό χτύπημα των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων ίσχυαν μέχρι τώρα στα πανεπιστήμια. Το άσυλο, η φοιτητική μέριμνα, τα δωρεάν συγγράμματα, η δυνατότητα παράτασης των σπουδών για εργαζόμενους φοιτητές, θα μετατραπούν σε αναμνήσεις του παρελθόντος, αν δεν μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ήδη έχει ξεκινήσει.

Πόσο λοιπόν επίκαιρο φαντάζει εκείνο το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.