«Ψωμι – παιδεια – Ελευθερια»

Πολλοί είναι αυτοί που εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια προσπαθούν να περιορίσουν το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εμφανίζοντάς το είτε σαν μια αυθόρμητη εκδήλωση φοιτητών, είτε σαν μια ανώφελη εξέγερση με αιτήματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Η ιστορική όμως αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Η εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73 ήταν ένας λαϊκός ξεσηκωμός. Ενα ορόσημο που σηματοδοτεί στη λαϊκή συνείδηση τη ρήξη και την ανατροπή, τη διεκδίκηση. Με μήνυμα καθαρά πολιτικό που αποκτά στις μέρες μας το δικό του περιεχόμενο.

Το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» έχει σε κάθε εποχή το δικό του συμβολισμό και περιεχόμενο και σήμερα παραμένει επίκαιρο. Είναι επίκαιρο στους αγώνες της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Είναι επίκαιρο στους αγώνες κατά των ιμπεριαλιστών στους σχεδιασμούς τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Το εξεγερτικό μήνυμα του πολυτεχνείου σήμερα είναι εκείνο το νήμα που συνδέει τις φωνές των εξεγερμένων φοιτητών του Πολυτεχνείου για ψωμί, με την πάλη για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς και κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την αλλαγή του ασφαλιστικού.

Το εξεγερτικό μήνυμα του πολυτεχνείου συνδέει το σήμερα με τις φωνές των εξεγερμένων φοιτητών του Πολυτεχνείου για ελευθερία, ενάντια στη σκλήρυνση της αυταρχικότητας του κράτους και των μηχανισμών του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.