«Πρασινο φως» για την αποκατασταση του Τεμενους Βαγιαζητ στο Διδυμοτειχο

Της Έκδοσης

Την ένταξη του έργου αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο στο Ταμείο Ανάκαμψης που επιτέλους δίνει το «πράσινο» φως για την αποκατάσταση του μνημείου η στέγη του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού το έργο έχει προϋπολογισμό 10.531.772 ευρώ και είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς ερευνητικού προγράμματος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο και κλήθηκε να εντοπίσει και να προτείνει τις βέλτιστες λύσεις για την αποκατάστασή του.

Όπως μάλιστα δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «η αποκατάσταση του Τεμένους είναι ένα σύνθετο έργο με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες ως προς τις παρεμβάσεις στο λιθόκτιστο κέλυφος, οι οποίες εντάθηκαν μετά τη φωτιά, όσο και ως προς την ανακατασκευή της ξύλινης στέγης του» ωστόσο εκπονήθηκε η σωστή αναστηλωτική πρόταση ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας.

Να υπενθυμίσουμε πως τον περασμένο Ιούνιο2022, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τις προτεινόμενες, λύσεις έπειτα από διερεύνηση της αρχιτεκτονικής, στατικής, σεισμικής συμπεριφοράς και επάρκειας του μνημείου, ακολουθώντας την τεκμηρίωση και ανάλυση του μνημείου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ.

Το Τέμενος πρόκειται να αποκατασταθεί στα πρότυπα της τελευταίας φάσης του, των αρχών του 20ου αιώνα, με παράλληλη ανάδειξη στοιχείων προηγούμενων φάσεων, ώστε να είναι αναγνώσιμη η δομική ιστορία του μνημείου, όπως και οι επεμβάσεις που έγιναν σε διάφορες χρονικές περιόδους. Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης- ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 3.428.876 ευρώ, συνεχίζονται τα συνοδά έργα και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.