Που στοχευουμε τουριστικα;

Της Έκδοσης

Οφείλουμε να επισημάνουμε αρχικά πως οι ενέργειες στο πεδίο του τουρισμού που ανακοίνωσε ο δήμος Κομοτηνής προχθές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αφού αναγνωρίζουν ένα υπαρκτό πρόβλημα και επιχειρούν να συμβάλουν στην επίλυσή του. Ιδιαιτέρως δε φιλόδοξο κρίνουμε το γεγονός πως επιχειρείται η ανάπτυξη μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ επισκεπτών -μέσω της καταγραφής των εμπειριών τους- αλλά και πολιτών και επιχειρηματιών που θα μπορούν να ανεβάζουν περιεχόμενο στη σχετική ιστοσελίδα που δημιούργησε ο δήμος.

Από εκεί και πέρα όμως θαρρούμε πως αρχίζουν τα προβλήματα. Αφού μάλλον μέχρι εκεί περιορίζεται η πρωτοτυπία του εγχειρήματος. Τα υπόλοιπα που ανακοινώθηκαν τα έχουμε ξανακούσει και ξαναδεί να συμβαίνουν και στο παρελθόν. Και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε πως από τον όποιο σχεδιασμό λείπει η στόχευση. Διότι θαρρούμε πως για να μπορέσει να αναταχθεί τουριστικά η περιοχή θα πρέπει πρώτα να βρούμε μία κατά το δυνατόν κοινά αποδεκτή απάντηση στο ερώτημα: τι τουρισμό θέλουμε. Ποιο είναι δηλαδή το «προφίλ» του επισκέπτη που θέλουμε να προσελκύσουμε. Και εκεί πάνω να εξειδικευθούν οι ενέργειες για την προσέλκυση τουριστών. Διότι έτσι γενικά και αδιακρίτως να βγάζουμε φυλλάδια, να κάνουμε χάρτες και να λέμε «πόσο ωραίος είναι ο τόπος ελάτε να τον επισκεφθείτε», με μαθηματική ακρίβεια  δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η εμπειρία του παρελθόντος.

Οι βαλκάνιοι γείτονες άλλωστε που ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι τέτοια εποχή δεν είναι κάτι απροσδιόριστες οντότητες με ενιαία χαρακτηριστικά, όπως τουριστικά μέχρι τώρα οι όποιες ενέργειες τους αντιλαμβάνονταν, αλλά ιδιαίτερες ομάδες που επιλέγουν το πού θα κάνουν τις διακοπές τους με βάση κάποια χαρακτηριστικά ξεχωριστά ανά ομάδα, όπως δηλαδή και όλος ο υπόλοιπος κόσμος ανά την υφήλιο.

Αν λοιπόν ο δήμος θέλει να συνδράμει στην προσπάθεια για ανάπτυξη του τουρισμού ας καλέσει τους εμπλεκόμενους της περιοχής στον κλάδο και να βάλουν μαζί τους στόχους. Συντεταγμένα και με σχέδιο. Τα μέσα που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του σχεδιασμού θα προκύψουν μετά. 

Και εδώ έρχεται το δεύτερο μεγάλο προαπαιτούμενο που είναι η συνέχεια. Που πάει να πει πως ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια στο χρόνο ώστε να μπορούμε να χτίζουμε πάνω στα όποια αποτελέσματα και να μην ανατρέπονται σχεδιασμοί κάθε που αλλάζουν οι πολιτικές θητείες. Επομένως θα πρέπει να επιδιωχθεί η μέγιστη πολιτική συναίνεση ώστε να εξασφαλιστεί και η διάρκεια του σχεδιασμού στον χρόνο και να συνεχίσει να υπηρετείται και όταν πάψει να υπάρχει ο αρχικός ενθουσιασμός.

Για αρχή όμως ας ξέρουμε πού στοχεύουμε. Γιατί εμείς αυτό δεν έχουμε καταλάβει ακόμα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.