«Πορτα» συνεργασιας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Της έκδοσης

Όχι παράθυρο, αλλά ολόκληρη πόρτα άφησε ανοιχτή προς το ΠΑΣΟΚ –  ΚΙΝΑΛ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά την παρουσία του στην ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το είπε ο άνθρωπος όσο πιο καθαρά μπορούσε, πολλάκις κατά την ομιλία του υπογραμμίζοντας καταρχάς πως «ο ωτακουστής δεν μπορεί να συνεργαστεί με αυτόν που τον άκουγε».

Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική θα μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, τόνισε ο ίδιος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Βελλίδειο, τονίζοντας πως «στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας…».

Στο ερώτημα αν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 ο κ. Τσίπρας είπε ότι προφανώς υπάρχουν πολιτικές διαφορές αλλά το βάρος του προγραμματικής σύγκλισης θα προκύψει από τη δύναμη που θα δώσει στα κόμματα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, ενώ στην συνέχεια υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική για να διευκολύνει προγραμματικές συγκλίσεις «όπως γίνεται στις ευρωπαικές χώρες, όπου υπάρχουν κεντροαριστεροί προοδευτικοί συνασπισμοί εξουσίας και κεντροδεξιοί συντηρητικοί. Δεν δημιουργεί αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη».

«Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ο τόπος» για να αφήσει στην συνέχεια να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, τα συμφέροντα δεν πρόκειται να αφήσουν το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και τον Ν. Ανδρουλάκη να συνεργαστεί μαζί του.

Η πρόταση περί μετεκλογικής συνεργασίας δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο «τραπέζι» της συζήτησης από πλευράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ωστόσο να επιμένει, και ορθώς όσον αφορά το εκλογικό του σώμα, στην δική του αυτόνομη εναλλακτική πρόταση.

Αυτό έκανε και χθες με σχετικές ανακοινώσεις αλλά και δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του Δημήτρη Μάντζου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «εμείς θέλουμε να αξιολογηθούμε από τους πολίτες μέσα από το πρόγραμμά μας, το δικό μας πολιτικό ήθος και τη διαφάνεια. Αυτά πρεσβεύουμε. Δεν φοβόμαστε εμείς τις εκλογές. Όσοι τις φοβούνται, μπορούν να τις αναβάλλουν όσο θέλουν. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα σενάρια κι ας εμπιστευτούμε τον λαό και τη δική του ετυμηγορία. Γιατί όταν ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ».

Το «μπαλάκι» πάντως όπως τόνισε και η συντονίστρια της ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Ροδόπη Αγγελική Κουγιουμτζόγλου στο «Ράδιο Παρατηρητής» βρίσκεται στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ωστόσο το πότε και αν θα γίνει από εκεί η «πάσα» είναι δεδομένο ότι θα κριθεί μετά την Κυριακή των εκλογών, που αρκετά σύντομα όπως όλα δείχνουν θα είναι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.