Ποιος αναπτυσσει αυτο τον τοπο;

Της Έκδοσης

Αναπτυξιακά εργαστήρια θα υλοποιήσει στην Ροδόπη η Περιφέρεια ΑΜΘ, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού ανάδειξης, προώθησης και στήριξης αναπτυξιακών προτάσεων για αυτή.

Δεν θέλουμε να γινόμαστε αρνητικοί, γιατί οποιαδήποτε κίνηση είναι καλύτερη από την πλήρη ακινησία, αλλά πολύ φοβόμαστε πως αυτή η προσπάθεια θα έχει την τύχη όσων προσπαθειών έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας για την ανάπτυξη.

Γιατί μετά από αναρίθμητες δράσεις, από ημερίδες και συνέδρια, επαφές, ακόμα και διακομματικές, έχουμε ακούσει πολλά για τις δυνατότητες της περιοχής, ότι πρέπει να αξιοποιηθούν, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (μια πολύ αγαπημένη φράση την τελευταία δεκαετία), τη δημιουργία brand name, και πολλά ακόμα, αλλά στο διά ταύτα… σιωπή.

Γιατί είναι εύκολο να μιλάς θεωρητικά, και να εντοπίζει προβλήματα, αλλά όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής, βλέπουμε ένα μεγάλο κενό. Εντάξει, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά ακόμα και πριν τα μνημόνια, όταν υπήρχαν, δεν είδαμε καμιά έκρηξη επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αντίθετα ζήσαμε μια 20ετή σταδιακή αποβιομηχάνιση την οποία ολοκλήρωσε βίαια η κρίση.

Καλές λοιπόν οι διαπιστώσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα κενό στο πέρασμα από αυτές στη δράση, προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμα και προς τη λάθος.

Μέχρι τότε θα περιμένουμε το τραίνο/αεροπλάνο/πλοίο/διαστημόπλοιο της ανάπτυξης. Όταν έρθει όμως, θα έχουμε καταπληκτικές ιδέες…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.