Ποια η προοπτικη για τους οικισμους;

Της έκδοσης

Πολύς λόγος έγινε κατά την διάρκεια του απολογισμού του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη για τους οικισμούς και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτούς, αλλά και το τι πρέπει να γίνει, ενώ από ό,τι μαθαίνουμε, το ζήτημα των οικισμών αναφέρθηκε, έστω και ακροθιγώς όσο αφορά την ύδρευσή τους, και την Τετάρτη, κατά το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση ψηφίσματος για το θέμα των αλλαγών στην νομοθεσία για τις ΔΕΥΑ.

Η συζήτηση για τους οικισμούς επικεντρώνεται συνήθως στις υπηρεσίες και ενίοτε στην καθαριότητα, παρόλο που οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως η ερήμωση των οικισμών αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο μέσα από τις αρμοδιότητές του ο Δήμος μπορεί να ανασχέσει μερικώς, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αντιστρέψει.

Και αυτή η ερημοποίησή μοιραία φέρνει και την απαξίωση, γιατί, και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όσο λιγότεροι οι ψηφοφόροι, τόσο μικρότερο και το ενδιαφέρον των κάθε διοικήσεων, για να μην στεκόμαστε μόνο στην περιοχή μας, να αφήσουν στην άκρη πόρους, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι πεπερασμένοι και, τα τελευταία 13 χρόνια τουλάχιστον, περιορισμένοι.

Οι απαντήσεις βέβαια δεν είναι εύκολες, και πολλά ζητήματα γεννώνται από την φύση της οικονομίας, αλλά και από τη σύγχρονη τεχνολογία ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος σε όσους μένουν στους οικισμούς.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι αυτό το ενδιαφέρον για τους οικισμούς, όπως φουντώνει τώρα στην προεκλογική περίοδο, να συνεχίσει και μετά από αυτή, και να μην ξεφουσκώσει.

Αλλά με την ευκαιρία των εκλογών, θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση για το τι συμβαίνει στους οικισμούς, πώς μπορούμε να παρέμβουμε, (ιδίως για θέματα καθημερινότητας, όπως παιδικές χαρές εσωτερική οδοποιία, που σε μερικές περιπτώσεις είναι σε άθλια κατάσταση και άλλα) αλλά και πώς θα επιτευχθεί αυτή με την συμμετοχή, και τις προτάσεις, των τοπικών κοινωνιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.