Πλεονεκτηματα που γινονται χαμενες ευκαιριες

Της έκδοσης

Κάθε προσπάθεια προβολής της περιοχής μας και αναγκαία είναι και βέβαια καλοδεχούμενη. Θεωρούμε όμως πως για να μπορέσει μια τέτοια προσπάθεια να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζεται στο ακροατήριο που απευθύνεται.

Έχοντας καταθέσει τα παραπάνω, οφείλουμε να παραθέσουμε το συμπέρασμα, με μια κάποια επισφάλεια, πως η παρουσία της Περιφέρειας στην Έκθεση του Dubai θα μπορούσε να είναι και αποτελεσματικότερη. Η επισφάλεια οφείλεται στο γεγονός ότι παρόντες δεν ήμασταν για να έχουμε την πλήρη εικόνα και επομένως το συμπέρασμα εξάγεται από το φωτογραφικό υλικό και το δελτίο τύπου που απέστειλε η Περιφέρεια.

Στα όσα λοιπόν επιλέγει να μεταφέρει η Περιφέρεια για την παρουσία της στην εν λόγω Έκθεση, παρατηρούμε πως απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά ή προβολή της ενεργούς παρουσίας μουσουλμανικού πληθυσμού στην περιοχή μας. Μία ενεργή παρουσία που νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο σε προωθητικές ενέργειες σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου. Και τούτο διότι μπορεί να προσφέρει σε φιλόδοξους επισκέπτες από τις εν λόγω χώρες μία αίσθηση «οικειότητας»  που ειδικά στον τουρισμό νομίζουμε πως παίζει ξεχωριστό ρόλο.

Έτσι ας πούμε από την Ροδόπη θα μπορούσε να προβληθεί κάποιο τζαμί αντί των «αβασάνιστων» επιλογών του Σπαθιού, της Μαρμαρίτσας ή των παραλιών Φαναρίου.

Ακούμε συχνά, από διάφορους εντόπιους ή εξωτερικούς παρατηρητές που συχνά κατέχουν και θέσεις να παρουσιάζουν για την πολυποτισμικότητα της περιοχής μας και την ειρηνική πολύχρονη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων ως πλεονέκτημα. Συμφωνούμε απόλυτα είναι όντως πλεονέκτημα. Τα πλεονεκτήματα είναι όμως για να τα αξιοποιούμε, διαφορετικά γίνονται χαμένες ευκαιρίες, προστιθέμενες στις πάμπολλες που έχει «γευτεί» ο τόπος.

Υ.Γ. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σώφρονα την επιλογή να μην προβληθεί το τέμενος Βαγιαζήτ. Έτσι που τα καταφέραμε με το εν λόγω μνημείο, δεν είναι να το προβάλλεις και στο εξωτερικό. Αλήθεια τι γίνεται με τις εργασίες αποκατάστασής του; Θα τραβήξουν στο διηνεκές; 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.